Győr+
2013.10.25. 12:20

Megnyílt a XIII. Győri Könyvszalon

Bár a programok már csütörtökön megkezdődtek, a hivatalos megnyitót a hagyományoknak megfelelően pénteken tartották, ahol Lackfi János vehette át az alkotói díjat.

A 2013-as Könyvszalon újdonsága, hogy a programok egy nappal előbb megkezdődtek, a nulladik napon a 100 éve született Weöres Sándorra emlékeztek a szervezők.

 

Pénteken a fő helyszínen, a Győri Nemzeti Színházban folytatódott a rendezvény. A megnyitón dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, bár sokszor temették már, a könyv és az olvasás él és virul. Nem tudta megszüntetni sem a TV, sem pedig az internet, amit az is bizonyít, hogy a tavalyi Könyvszalon több mint harmincezer látogatót számlált. Külön optimizmusra ad okot, hogy a vendégek jelentős része fiatal volt, és remélhetőleg az idén is minden korosztály ellátogat a színházba, hiszen a színes programkínálatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

 

Az idei szalon díjat Lackfi János költő, író, műfordító, tanár vehette át dr. Somogyi Tivadar alpolgármestertől és Rózsavölgyi Lászlótól, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnökétől. Lackfi János a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Tanszékének adjunktusa, a Kreatív Írás program egyik vezető oktatója, a Magyar Írószövetség és a JAK tagja, valamint a Magyar PEN Club titkára. József Attila-, Déry Tibor- és Quasimodo-díjas, többször nyerte el az Év gyermekkönyve díjat.

 

 

Lackfi János a díj átvételekor Szabó Lőrinc szavaival úgy fogalmazott, a siker semmire sem garancia, még a tehetségtelenségre sem. „Talán nekem is sikerült valami értékeset nyújtanom, amivel az elismerést kiérdemeltem.” Mint mondta, amikor értesült a díjról, épp a kerti komposztálóját alakítgatta, és ekkor jutott eszébe a párhuzam, amely szerint az irodalom, a költészet is olyan, mint a komposzt. Sokan értéktelennek gondolják, de mégiscsak jó táptalaj, amiből valami értékes nő ki. A díjazott köszönetet mondott Győr városának, amiért méltónak találták a rangos elismerésre. A megnyitón Gryllus Dániel adott elő egy csokrot Lackfi János megzenésített verseiből.

 

A hétvége során számos író-olvasó találkozót, előadást, könyvbemutatót élvezhetnek az irodalom szerelmesei, de a zene kedvelői sem maradnak programok nélkül, fellép többek között a Muzsikás együttes, a Kormorán Memory Band, vagy épp a Kolompos együttes, de bemutatják Tolcsvay László – Tolcsvay Béla: Magyar Miséjét is. A Könyvszalon vendége lesz többek között D. Tóth Kriszta, Szentmihályi Szabó Péter, Kepes András, Frei Tamás, Bárdos András, de mellettük a győri szerzők is bemutatkoznak. Az idei Könyvszalonon is kiemelt figyelmet kapnak a legkisebbek, akik Bóbita kuckójában vehetnek részt különböző foglalkozásokon.

 

A Győri Könyszalon ideje alatt, október 25-27. között a Győri Látogatógatóközpontban (Baross G. u. 21.) kedvezményes áron, 4490 forintért vásárolható meg a Győr könyv.

 

A részletes programot, a helyszíneket és más hasznos információkat is tartalmazó műsorfüzet innen elérhető!

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor