Győr+
2013.11.03. 11:08

Közösségek otthona

Győri sétánkat folytatva a 13-as számú választókerületbe érkezünk, amely Szabadhegy déli részét és Kismegyert foglalja magába.

A két városrész Győr legkedveltebb lakóövezetei közé tartozik, ami nem véletlen, hiszen a nyugodt, családias otthon lehetőségét kínálja, de emellett minden szolgáltatás karnyújtásnyira elérhető a területen. A nagyrészt kertvárosi kerület az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, utcák és orvosi rendelők újultak meg, terek és parkok szépültek, valamint számos óvoda és iskola fejlesztése révén javultak a diákok nevelésének körülményei is.

 

 

Reiger Andrea a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatójaként aktív részese Szabadhegy életének. Úgy tartja, a városrész fejlődését a legszemléletesebben a Rózsák tere átalakulása mutatja. „Szinte nincs olyan év, amikor képviselőnk kezdeményezésére ne gyarapodna valami értékessel a park, legyen szó a székely kapuról, a játszótérről vagy akár a futópályáról. Említhetném a Móra parkot is vagy a folyamatos járda- és útfelújításokat, amelyek mind az itt élők érdekeit szolgálják.” Reiger Andrea a József Attila Művelődési Ház közösségépítő szerepét is hangsúlyozza. „Az intézmény nagyon színes programokat kínál minden generáció számára, jómagam rendszeres résztvevője vagyok a Szabadhegyi Találkozások sorozatnak, hiszen Simon Róbert Balázs az ország neves egyéniségeit hozza el a program keretében Szabadhegyre.”

 

 

Nagy Gáborné a Kismegyerért Baráti Kör elnöke és annak a Kismegyeri Nyugdíjasklubnak a vezetője, amely az idén Kismegyer Városrészért díjat kapott fennállásának 30. évfordulója alkalmából. Mint mondja, az itt élők kitűnő közösséget alkotnak, odafigyelnek egymásra, részt vesznek a városrész rendezvényein, amelyek közül a legkedvesebb a családi nap, amikor minden korosztály összejön és egy csodás napot töltenek együtt. „Szeretünk itt élni, mert mi, kismegyeriek olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Ami külön öröm, hogy a városrész folyamatosan fejlődik, és nincs olyan kérés a képviselőnk felé, amiben ne segítene. Így újulnak meg utcáink, járdáink, épül játszótér vagy éppen focipálya. Úgy is mondhatnám, Győr a városunk, Kismegyer az otthonunk!”

 

Simon Róbert Balázs alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője tősgyökeres szabadhegyi. A szülei a ’60-as évek közepén költöztek ide, ő pedig már itt született, itt járt iskolába és ma is itt él családjával együtt. „Ezer szállal kötődöm a város ezen részéhez, ezért vált szívügyemmé az itt élők érdekeinek képviselete a győri közgyűlésben és a Kismegyeri Részönkormányzatban. Feleségemmel és gyermekemmel együtt gyakran kerékpározok vagy sétálok a körzet utcáin, és ilyenkor saját szememmel is látom azokat a hiányosságokat, amik javításra szorulnak. Igyekszem odafigyelni a legapróbb részletekre is, így a fák pótlására, a padok festésére, lomtalanítás megszervezésére vagy a közeljövőben például a hiányzó utcanévtáblák pótlására. A fejlesztések mellett azonban szükség van az összetartó közösségre és közösségi életre is.

Nagy hangsúlyt fektetek ezért az olyan programokra, amelyek révén még inkább magukénak érzik a városrészt az itt lakók. Elég csak a napóleoni csata hőseit és eseményeit megidéző Kismegyeri Lovas és Hadijátékra vagy a József Attila Művelődési Házban zajló Szabadhegyi Találkozások sorozatra gondolni. A telt házas beszélgetős est huszadik vendége a közelmúltban Nagy Feró volt. Öröm számomra az is, hogy számos fiatal család választja lakóhelyéül mindkét városrészt. A sok kisgyermek miatt egy új játszótér építését is megkezdtük az Ötház utca melletti zöldterületen.” A képviselő úgy látja, nem véletlenül épülnek az új házak, nyílnak új utcák a területen, hiszen „nyugodtságával és kitűnő adottságaival ideális otthon a családok számára.” Büszke vagyok arra, hogy a lakóutcaprogram keretében 2006 óta összesen több mint húsz utcát, illetve útszakaszt újítottunk fel a körzetben, a csapadékvíz-elvezetési program ötödik ütemében pedig befejezéséhez közeledik a Lepke utca komplex felújítása. Mindkét programot a következő években is folytatni szeretnénk.

A győri közterületi kamerarendszer bővítésének keretében két új kamera telepítése történt meg idén. Folyamatosak a fejlesztések az intézményeknél is, legutóbb az óvodások vehettek birtokba egy új kosaras hintát a Tárogató Óvoda udvarán, amelynek költségeihez a szülők jelentős támogatása mellett Hajszán Gyula képviselőtársammal mi is hozzájárultunk. A Szabadhegyi Általános és Középiskola udvarára egy műfüves nagypálya kerül jövőre, amely tovább javítja a sportolási lehetőségeket a városrészben. Régi tervem volt és ebben az évben elkészíttettük mindkét városrész címeres zászlóját is.

 

 

A szabadhegyit a Szent István-napi ünnepségen a Rózsák terén vontuk fel, a kismegyerit pedig az ’56-os forradalom és szabadságharc megemlékezésén mutattam be az Arató utcai emlékparkban. A kezdetektől szoros együttműködést alakítottam ki a körzet lakóival, a helyi intézményekkel és egyházakkal egyaránt. Feladatok, megoldásra váró problémák természetesen mindig vannak, de ezeket közösen meg tudjuk oldani, ezért is köszönöm mindazoknak, akik ötleteikkel és észrevételeikkel segítik a munkámat. A körzetben történt eseményekről és az elvégzett munkáról információkat kaphatnak a simonrobertbalazs.hu honlapon és Facebook-oldalamon egyaránt. Amennyiben a választók bizalmat szavaznak nekem, úgy 2014 tavaszától országgyűlési képviselőként szeretném képviselni Győrt. Természetesen 2014 őszéig, a következő helyi választásokig alpolgármesteri és önkormányzati képviselői munkámat is végezni fogom. A parlamentben is azon szeretnék dolgozni, hogy városunk dinamikus fejlődése a jövőben is megmaradjon, a központi forrásokat továbbra is sikeresen tudjuk lehívni, hiszen ez Győr, és ezáltal szűkebb lakókörnyezetem érdeke is.

 

Papp Zsolt

Marcali Gábor