Győr+
2013.11.07. 09:48

Kutyatartók figyelem!

A városunkban zajló ebösszeírás minden győri kutyást érint, akiknek már csak egy hetük maradt, hogy teljesítsék bejelentési kötelezettségüket. Ön megtette már?

– Eddig körülbelül 4500 bejelentés érkezett a hivatalba, ám jövő hét péntekig további több ezer regisztrációnak kellene megérkeznie ahhoz, hogy a szeptember 15-én megkezdett, november 15-ig zajló ebösszeírás sikeres legyen. – nyilatkozta lapunknak dr. Horváth Tamás a győri önkormányzat igazgatási osztályvezetője. Mint mondta, a polgármesteri hivatal széleskörű tájékoztatást adott a lakosság számára a kötelezettséggel kapcsolatban, a Győrplusz 37-ik heti számával az adatlapot is eljuttatták minden háztartásba. A tájékoztató és az adatlap egyébként továbbra is letölthető a gyor.hu honlapról, és jövő hét péntekig még sokféle módon leadható. Az adatlap visszaküldhető a [email protected] email címre, faxon a 96/500-412-es számra, személyesen bevihető a városházára, a hivatal Honvéd ligeti épületébe, az önkormányzati kirendeltségekre, de például az állatmenhelyen, vagy az állatkert pénztárában is átveszik azt. A napokban a győri zárt kutyafuttatókban is kifüggesztettük az összeírásról szóló tájékoztatót, hogy még többen értesülhessenek a kötelezettségről. – teszi hozzá az osztályvezető. A hivatal a lakosság tájékoztatása mellett értesítette a győri állatmenhelyet, ahonnan mintegy kétszáz kutya bejelentése várható, de még a Hajléktalanokat Segítő Szolgálattal is egyeztettek annak érdekében, hogy azok a fedél nélküliek se mulasszák el a regisztrációt, akik ebet tartanak.

 

– Az önkormányzattal szerződött állatorvosok – akiknek a listája ugyancsak a gyor.hu honlapon olvasható – a kutyatulajdonos kérésére megteszik a szükséges adatszolgáltatást. Aki azonban maga tölti ki az adatlapot, figyelmesen tegye, mert már eddig is számos hibás, vagy hiányos regisztráció érkezett. – teszi hozzá dr. Horváth Tamás, aki szerint a legegyszerűbb, ha az oltási kiskönyv adatai alapján töltjük ki az ívet. A beérkezett adatlapokat az Igazgatási Osztály munkatársai dolgozzák fel, és ahol hiányosságot találnak, ott megpróbálnak kapcsolatba lépni a kitöltővel, és bekérni a szükséges adatokat. Az ebösszeírás törvényi kötelezettség, amelynek elsődleges célja az országos adatbázisból valamilyen okból eddig kimaradt ebek felkutatása annak érdekében, hogy minden eb megkapja a szükséges oltásokat. „Győr továbbra sem tervezi az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését, az összeírás nem ezt a célt szolgálja, lényege a veszettség elleni hatékony védekezés.” – hangsúlyozza az osztályvezető.

 

Az ebösszeírásban azoknak is részt kell venniük, akik biztosan tudják, hogy szerepelnek az országos nyilvántartásban, és azoknak is, akik a korábbi helyi nyilvántartásba bejelentkeztek, sőt akár még engedélyt is kaptak a kutyatartásra. Röviden, november 15-ig minden győri ebtartónak be kell nyújtania az adatlapot, aki több kutyával rendelkezik, annak minden jószágról külön-külön is adatot kell szolgáltatnia. A regisztráció elmulasztása minimum 30.000 forintos pénzbírsággal sújtható. Ha a későbbiekben valakire nézve ebtartási panaszbejelentés érkezik, hivatalból vizsgálni fogják azt is, hogy eleget tett-e bejelentési kötelezettségének- zárta végül az osztályvezető, aki megköszönte az ebtartóknak az ebösszeírásban való együttműködésüket.

 

 

Papp Zsolt

 

Fotó: O. Jakócs Péter