Győr+
2013.11.08. 14:27

Letették a városi uszoda alapkövét

Ünnepélyes alapkőletétellel jelölték meg a város ötven méteres versenymedencével rendelkező új uszodájának helyét pénteken.

Az új győri uszoda egy nyolcpályás, 50-szer 25 méteres versenymedence mellett egy 16,66-szor 10 méteres bemelegítő medencét is tartalmaz majd, a tervek szerint az épület mellett egy befedhető kültéri medence is helyet kap.

 

 

 

A létesítmény ünnepélyes alapkőletételén Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, mérföldkő ez a nap a város életében, hiszen a győriek egy régi álma valósul meg az uszoda építésével. Kiemelte, Győr nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet a sportban, és a versenyuszoda megépítésével az úszósport is otthonra lelhet a városban. Hozzátette, az új létesítmény nem csak az élsportot, de minden mozogni vágyó győrit szolgál majd.

 

 

 

A polgármester hangsúlyozta, az uszoda az első eleme annak a sportközpontnak, amely a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra valósul meg. „Köszönet a Magyar Államnak azért a támogatásért, amely lehetővé teszi az olimpiai központ létesítményeinek, és a Multifunkcionális Csarnoknak a megépítését.” Borkai Zsolt reményét fejezte ki, hogy városunk a jövőben nagy úszóegyéniségeket tud majd adni a válogatottnak.

 

 

Kiss László a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya kifejtette, az úszószövetség hálás Győrnek azért, mert tovább gazdagítja a magyar úszósport helyszíneit és hagyományait. Hozzáfűzte, Győr számos sportágban élen jár, és öröm számára, hogy a paletta épp az úszással gazdagodik. A szövetségi kapitány azt kívánta, eredményes, világszínvonalú szakmai munka honosodjon meg városunkban az új uszoda megépítését követően.

 

 

 

Simon Csaba a Győr Projekt kft. ügyvezetője a 3,2 milliárdos beruházással kapcsolatban kifejtette, a kivitelező konzorcium 2013 augusztusában vette át a munkaterületet, a szakemberek mára befejezték a mélyalapozási munkákat. A több mint kétszáz réspillér elhelyezése után következik az alaplemez kialakítása, majd a pinceszint munkálatai.

 

 

Jövő tavasszal már a föld felett folynak a munkák, és várhatóan 2014 augusztusában elkészül a három emeletes létesítmény, hogy a győriek jövő ősszel birtokba vehessék azt. Az alagsorban kap helyet az öltözőblokk és a gépészet, a földszinten a medencetér, orvosi szoba, a szaunatér és egyéb kiszolgáló helyiségek, míg felette a nyolcszáz férőhelyes lelátó, amely szükség esetén 1200 fősre bővíthető.

 

 

 

 

Az ünnepségen Jakabos Zsuzsa, olimpikon, Európa-bajnok úszónő is mikrofonhoz lépett, ami nem véletlen, hiszen a versenyző néhány hete városunkba költözött, így a jövőben a győri úszósport jeles képviselője lehet. Mint mondja, pontosan tíz évvel ezelőtt maga is két aranyat szerzett a párizsi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A siker meghatározó szerepet játszott pályafutásában, ezért örömteli számára, hogy 2017-ben épp új otthona, Győr lesz a helyszíne a versenynek.

 

Az ünnepségen minden korosztály egy-egy képviselője is megfogalmazta, miért fontos számára az új uszoda megépítése. Az óvodás Emma és Barnabás még csak most tanul úszni, de mindketten örülnek az új uszodának, mert ott még jobb körülmények között tanulhatják majd kedvenc sportjukat.

 

Az időseket képviselő nagymama, Fias Éva elmondta, míg unokája edzésen van, maga is úszik, ezzel tartja karban egészségét. „Sok győri vágya teljesül az új uszodával, hiszen nagy mértékben növeli a kapacitást, az eddigieknél sokkal többen és többször tudnak majd hódolni ennek a szép sportnak.” Varga Dominik az idei utrechti EYOF ezüstérmese úgy fogalmazott, nagy jelentőséggel bír számára az új városi uszoda megépítése, hiszen az ötven méteres versenymedence új dimenziókat nyit a felkészülésében.

 

 

A vizilabdázó Gudra Gábriel szerint az egész sportág számára nagy dolog, hogy Győrben olyan uszoda épül, ahol hamarosan akár nemzetközi vízilabda-mérkőzéseket is rendezhetnek. Úgy látja, ez az uszoda megnyithatja az utat a győri vízilabdázás fejlődése előtt.  A résztvevők egy-egy, a városra és a sportra jellemző ikonikus tárgyat – köztük a Győr+ újság aznapi számát helyezték az uszodát szimbolizáló akváriumba, amelyet az alapkőben őrzi majd a jeles esemény emlékét.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter