Győr+
2013.11.16. 12:20

„A gyermek szeme a lélek tükre, jaj annak, aki elhomályosítja”

A címbeli, Juhász Gyula által megfogalmazott gondolat a mottója a Gyermekeink Mosolyáért Segítségnyújtó Szervezetnek, akik azt szeretnék, ha általános lenne egymás megsegítése, ezt kérik tőlünk lapunkon keresztül is.

– A győrszentiváni óvodában dolgozom, és ott lettem figyelmes arra, hogy egyre több gyerek él nehéz körülmények között környezetünkben. Olyan családokról van szó, akik átmenetileg vagy tartósan kerültek nehéz helyzetbe és nem szívesen kérnek segítséget másoktól. Mi nekik szeretnénk segíteni, hisz a célunk, hogy lehetőleg ne legyen Szentivánon olyan gyerek, akinek az alapvető szükségletei nincsenek kielégítve. Legyen ruhájuk, élelmük, télen fűtött szobájuk – kezd bele a történetbe Holopovics Istvánné, a szervezet egyik alapítója, aki Zádorvölgyi Gabriellával, a szentiváni állatorvosi rendelő asszisztensével és Madarász Tibornéval, a településrész önkormányzati kirendeltségének munkatársával karöltve vágott bele a rászoruló családok felkutatásába.

„A munkába bevontuk a helyi gyermekorvosokat, védőnőket, azokat a személyeket, akik kapcsolatban állnak a gyermekes szülőkkel, és jelezni tudnak felénk, ha szegény sorsú családdal találkoznak.”

 

 

– Ma már személyes, jó kapcsolatot ápolunk azzal a huszonkét családdal, akiknek rendszeresen segítünk, és akiknek a száma folyamatosan bővül. Bár először kicsit bizalmatlanul fogadták a segítő kezet, ma már tudják, hogy megbízhatnak bennünk – veszi át a szót Zádorvölgyi Gabriella. – Az óvodába járó gyerekek szülei a kezdetektől segítenek elsősorban élelmiszer-adományokkal, de kisebb üzleteket, vállalkozásokat is sikerült megnyernünk ügyünkhöz.

Volt olyan pékség, amely a nap végén megmaradt pékárukat ajánlotta fel. Egyébként az élelmiszer a legszükségesebb adomány, mert sokaknak gyakran jelent gondot a napi élelem megvásárlása. Pénzbeli felajánlást egyáltalán nem fogadunk el, de például a vásárlási utalvány nagyon hasznos, illetve a hideg idő beköszöntével egyre nagyobb szükség van a tűzifára is. Ha valaki fát szeretne adni, mi abban segítünk, hol tudja kifizetni azt, és koordináljuk, hogy eljusson a családokhoz.

 

 

– Mindezzel azt szeretnénk elérni, hogy mi, akik itt élünk egymás mellett, észrevegyük egymás gondjait, tudjunk adni és tudjunk elfogadni is. Csak akkor vagyunk igazi közösség, ha mindezt megtanuljuk, hiszen ma mi segítünk másoknak, de lehet, hogy egyszer mi szorulunk majd mások segítségére – teszi hozzá Madarász Tiborné, aki azt is hangsúlyozza, az adományokra nemcsak kampányszerűen, például karácsony előtt, hanem folyamatosan szükség van, mert enni nem csak ünnepnapokon kell. A segítő szervezet az élelmiszer eljuttatása mellett tartott már ruhaosztást, de volt, akiknek babakocsit, kiságyat vagy más bútordarabot szereztek, emellett információkkal is segítik a családokat, hogy egyes problémáikkal hova tudnak még fordulni.

 

 

– Arra kérjük embertársainkat, segítsenek nekünk, hogy együtt segíthessünk másokon! Akár egy csomag cukor vagy egy kiló liszt is sokat jelent. Aki támogatná törekvéseinket, az a szentiváni részönkormányzaton, a Sugár úti óvodában, a Déryné úti állatorvosi rendelőben vagy a 20/349-7889-es, 20/925-4719-es, illetve 20/468-08013-as telefonszámon érdeklődhet – zárják a beszélgetést a szentiváni segítők.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor