Győr+
2013.11.21. 10:14

HELYSZÍNI KÖZGYŰLÉS – A jövő forintjai

A jövő évi költségvetés koncepciója lesz a legérdekesebb napirendi pontja a mai közgyűlésnek.

Huszonkét képviselő van jelen. Először Panker Mihálynak, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatójának gratulált minisztériumi kitüntetéséhez Borkai Zsolt polgármester.

 

Most a katasztrófavédelem beszámolója hangzik el.

 

Németh Árpád (MSZP) azt kérdezte lesznek-e még átszervezések, a válasz szerint a jelenlegi struktúra marad.

 

Hegyi Zoltán (MSZP) köszönetet mond a katasztrófavédők, tűzoltók munkájáért.

 

Hosszú címe van a második napirendi pontnak: Tájékoztató az elosztói engedélyes szerepéről a földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki – biztonsági felülvizsgálatáról.

 

Az előterjesztést vita nélkül elfogadták.

 

 

Jelentősebb napirendi pontként most kerül sorra a Javaslat Alapszerződés a Zöld Olimpiáért és a Holnap Energetikájáért, Smart City Győr megállapodás aláírására című téma.

 

Ennek az a lényege, hogy Az együttműködés keretében kidolgozandó koncepció megvalósulása esetén a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, mint „Zöld Olimpiát” rendeznék meg, az esemény, a fejlesztések és a későbbi üzemeltetés minél kevesebb károsanyag-kibocsátással valósulhat meg.

 

A városfejlesztési és a hálózatfejlesztési célokat összehangolásával létrehozható egy olyan új típusú együttműködés, ún. „smart grid”, azaz okos hálózat, mely Nyugat-Európában már bizonyítottan segítette a káros anyag kibocsátás csökkentésre vonatkozó uniós célkitűzések teljesülését – állítja az előterjesztés.

 

 

Az E.ON csoport Svédországban, Malmőben és Németországban, Bottrop városában kísérleti projektekkel igazolta, hogy a város és az energetikai infrastruktúra közös fejlesztése jelentős gazdasági előnyökkel jár. A megállapodás 2014 és 2020 közötti időszakra több ütemben tartalmazza a „Zöld Olimpia” koncepciójának kidolgozását, konkrét program kialakítását, program gyakorlatba történő átültetését, annak végrehajtását, Győr város fenntartható energetikai programjának közös kialakítását.

 

 

Fő fejlesztési fókuszok között szerepel a megújuló energiaforrások alkalmazásának fokozása, tudatos, takarékos fogyasztói szokások növelése, környezetterhelés minimálisra csökkentése. A megállapodás az Önkormányzat részére pénzügyi kötelezettségvállalást nem eredményez.

 

 

Az előterjesztést elfogadták.

 

Az idei év költségvetéséről vitáznak jelenleg a jövő évi számok előtt. Vörös Gyula (független) soknak tartotta a városüzemeltetésre fordított összeget.

 

Dr. Neupor Zsolt (DK) azt kérte, ne nyilatkozzák a városvezetők, hogy nincs pénze a városnak, hiszen a jövő évre hitelfelvételt sem kellett terveznie.

 

 

Fekete Dávid alpolgármester szerint a városüzemeltetés a lakosság igényei szerint történik. Győrnek pedig van pénze értelmes beruházásokra, feleslegesre viszont nincs.

 

Most térnek rá a jövő évi költségvetés koncepciójára. Az előterjesztő Borkai Zsolt polgármester.

 

Az írásos anyag szerint a koncepció 2014-re új adó megállapítását nem tervezi. Továbbra is meghatározó a büdzsében a helyi iparűzési adó, melynek tervezett összege elérheti a 2013-as eredeti előirányzatot.

 

A 2013. január 1-jétől magasabb helyi építményadó mérték lehetőséget teremt a 2013. évi bevételi tervszám (mintegy 600 millió Ft-tal történő) emelésére. Mivel az önkormányzat területén több, jelentős alapterülettel rendelkező üzemi és kereskedelmi egység, épület használatba vétele, átadása várható, remény lehet az építményadó tervszám további emelésére is.

 

Idegenforgalmi adóbevétel tekintetében 2014-ben nem lehet számolni az idei évet meghaladó, kiemelkedő teljesítéssel. E bevételi jogcím előirányzatának további emelését a jelenleg alkalmazott adómérték valorizálása tenné csak lehetővé.

 

A 2014. évben az önkormányzat helyi adópolitikájának továbbra is fontos, kiemelkedő célja kell legyen

az adó-felderítési tevékenység erősítése, hatékonyságának javítása, minden adónem vonatkozásában az átfogó és célirányos adóellenőrzések számának növelése.

 

A gazdasági társaságok és a magánszemélyek tekintetében az adófizetési morál javítása, ennek érdekében az adóhátralékok és adókintlévőség behajtásának eredményesebbé tétele a meghatározott feladat és cél.

 

Összességében a következő évre a 2013. évi szintnél kevesebb, 33-34 milliárd Ft körüli bevétel prognosztizált.

 

A kiadási oldalon fejlesztési, beruházási célok kijelölésekor a folyamatban lévő feladatok befejezése mellett az erőforrásokat elsődlegesen az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megvalósításával összefüggő, azt szolgáló teendőkre kell koncentrálni – fogalmaz az előterjesztés.

 

A következő év(ek) megvalósítani tervezett városfejlesztési céljait, elképzeléseit tartalmazó teendőlistából a költségvetés véglegezéséig úgy kell választani, hogy a megvalósítás egyszerre szolgálja a város lakossága komfortérzetének javítását, s egyúttal járuljon hozzá az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kiemelt minőségben történő megrendezéséhez, öregbítve a város európai (világ) hírnevét, tekintélyét – olvasható az anyagban.

 

Változatlanul lehetőséget kell biztosítani az elbírálás alatt lévő, illetve benyújtandó pályázatok önerejének fedezetére költségvetési forrás elkülönítéssel, illetve előzetes kötelezettségvállalás formájában.

 

A koncepció szerint az intézményhálózat fenntartás-működtetése során a 2012/2013. fordulójával végrehajtott állami intézmény- és feladat átstrukturálás tapasztalatait felhasználva kell a működtetésben való önkormányzati részvétel minőségét tovább javítani.

 

Továbbra is fontosnak kell tartani a szociális- és gyermekjóléti szolgáltatást biztosító intézmények jelenlegi színvonalon történő fenntartását, azzal, hogy 2014. évtől várhatóan a fogyatékosok átmeneti ellátását az állam átveszi (vagy legalább is a fedezetet teljes egészében biztosítja), így ennek jelenlegi önkormányzati forrásigénye felszabadul – hangsúlyozza a dokumentum

 

Számolni kell azzal, hogy a következő időszakban felerősödik az érintett lakossági kör bölcsődei- és óvodai férőhelybővítés iránti igénye.

 

2014-ben is kiemelt figyelmet kell fordítani az önkormányzat kötelező (szociális) feladatainak ellátására kötött szerződések további finanszírozása.

 

2014. alapvető célkitűzései között kell kezelni a szociálpolitikai támogatások jelenlegi rendszerének megtartását, finanszírozását.

 

 

Lehetőség szerint folytatni kell az ingyenes termálfürdő-bérlet biztosításának gyakorlatát.

 

A város költségvetésében továbbra is szerepeltetni kell előirányzatot az egészségügyi alapellátásban résztvevő vállalkozó háziorvosok költség-átvállalásával kapcsolatosan.

 

Révfalu területén a meglévő orvosi rendelők felújításával, bővítésével indokolt lenne egy egészségügyi centrum kialakítása.

 

A következő év (évek) kiemelt célkitűzései között kell szerepeltetni a kultúra, a sport és a turizmus területén az elmúlt években felépített és kialakított színvonal megőrzését

 

A költségvetési főösszeg 1 %-át legalább elérő mértékű sportcélú támogatási rendszer megtartása indokolt, annak érdekében is, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál projekt esetében minél több győri gyermek vehessen részt az első hazai rendezésű olimpiai eseményen – összegez a dokumentum.

 

 

Dr. Kun András (MSZP) a koncepcióban szereplő győri életpálya modellről és a kulturális szféráról kérdez.

 

 

Borkai Zsolt szerint Győr magyarországi szinten viruló város, így az itteni gyakorlat kialakítja a győri életpálya modellt.

 

A polgármester emlékeztetett arra, hogy miért adták ki a közművelődési feladatokat az ifjúsági házban. Most ez a szerződés lejárt.a város átvállalja a feladatokat. Most meg ez a baj?

 

Az ifiház sorsáról nincs döntés, ha időszerű lesz, természetesen a közgyűlés elé hozzuk – ígérte a polgármester.

 

Fekete Dávid alpolgármester szóbeli kiegészítésében válaszol a felvetésekre.

 

Győr számára érzékelhető, hogy az ország gazdasági helyzete jó – mondta az alpolgármester.

 

Dr. Neupor Zsolt az életpálya-modell kapcsán arról szól, hogy kár volt a hiányszakmákat segítő ösztöndíjrendszert megszüntetni. Ezt a sikeres kezdeményezést ő tovább folytatná.

 

Győrnek ifjúsági centrumra van szükség – állította a képviselő.

 

Dr. Kun András szerint a kulturális intézmények önálló napirendet igényelnének.

 

Borkai Zsolt: az önkormányzat jövőre is mindent megtesz a színvonalas közművelődésért. A fiatalságnak valóban lehetőséget kell teremteni a kulturált kikapcsolódásra, a művelődésre, ennek szervezeti, intézményi formáját lehet vitatni, de a célt nem.

 

A járműiparral kapcsolatos életpálya-modellt kidolgozza a város.

 

Az előterjesztést a képviselők – három ellenszavazattal és két tartózkodással – elfogadták.

 

Kisebb jelentőségű ügyekben kérdés, vita nélkül szavaznak.

 

Az utolsó napirendet zárt ülésen tárgyalják.

 

A Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ igazgatói beosztása valamint az önkormányzati hatósági ügyben hozott határozat elleni fellebbezés és méltányossági kérelem elbírálására vonatkozó javaslat lesz a téma.

 

A myűvelődési ház igazgatója Zilahi Tímea lett.

 

Hegyi Zoltán (MSZP) a Baross-híd felújítása kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy elő kell készülni a feladatra, hiszen a közlekedést akkor időlegesen át kell szervezni.

 

Borkai Zsolt polgármester megígérte, hogy amikor részletes információ birtokába jutnak, tájékoztatják a lakosságot és a közgyűlést is.

 

 

 

 

Fotó: O. Jakócs Péter