Győr+
2013.12.04. 14:18

Tradicionális és modern

Városi sétánk következő állomása a Győr-Ménfőcsanakon található 15-ös választókörzet. A városrész Győr egyik közkedvelt lakóövezete, ahol a tradicionális, falusias jellegű lakókörnyezet mellett megjelentek a modern társasházak, lakóparkok is. Győr-Ménfőcsanakra az utóbbi időben sok fiatal család költözött, így a tősgyökeres ménfőcsanaki családok mellett egyre több a betelepülő, és egyre nagyobb a gyermeklétszám is. A terület népszerűsége nem véletlen, hiszen nyugodt, békés és biztonságos otthont kínál egy karnyújtásnyira Győr központjától. Az elmúlt évek útfelújításai, korszerűsítései még élhetőbbé teszik az amúgy is élhető városrészt.

Szilbekné Cseh Györgyi, a ménfőcsanaki iskola igazgatónője 27 éve költözött családjával a városrészbe. „A férjemmel annak idején több Győr környéki települést is megnéztünk, de már akkor is Ménfőcsanak fogott meg bennünket a leginkább. Nyugodtságához, természet közeliségéhez a városi szolgáltatások közelsége párosul. Ami szintén nagyon pozitív, hogy a településrészen jelen van a lokálpatriotizmus, erősek az itt élők gyökerei, így a közösség is erős. Nem véletlen, hogy napjainkban is nagyon népszerű a városrész, az ország más részeiből is többen választják otthonuknak ezt a kellemes környezetet. Rengeteg fiatal költözik hozzánk, így sok a gyermek, és ez jó hatással van iskolánkra is. Szerencsére a városrészt az önkormányzatban is nagyszerű képviselők reprezentálják, Takács Tímeához iskolánk egykori tanulójaként bármikor bizalommal fordulhatunk, és Szabó Jenő is szívén viseli az intézményünk sorsát, aki mindig segítségünkre siet, ha szükség van rá.”

 

Dr. Törzsök Ferencné, a Borostyán Patika vezetője férje révén került Ménfőcsanakra, ahol 1979 óta él. „A családi környezet a legfontosabb, ami ideköt, de a táj is szeretni való, barátságos és változatos. Négy gyermekünket kertes házban nevelhettük fel, sokat kirándultunk, nyáron horgásztunk, télen korcsolyáztunk a Holt-Marcalon. A csanaki katolikus egyházközösség is befogadott, közben barátságokat kötöttünk más családokkal. Amióta itt élek, sok minden épült Ménfőcsanakon. A 83-as út falut elkerülő szakaszának elkészülését, majd a biztonságos kereszteződések kialakítását, az utak rendbetételét tartom a legfőbb eredménynek. A helyi közösség erejét mutatja, hogy a csanaki, 240 éves templom tetőzetét döntő többségében a lakosok és vállalkozók adományából sikerült felújítani. Az utóbbi években nagyon sokan ideköltöztek. Azt tanácsolom, hogy vegyenek részt a helyi programokon, találjanak kapcsolódási pontokat, barátokat az itt már hagyományosan jól működő közösségekben.”

 

 

Takács Tímea, a terület önkormányzati képviselője azon fiatalok egyike, akik úgy gondolkoznak, hogy felelősséggel tartoznak azért a környezetért, ahol nevelkedtek. „Régi ménfőcsanaki családból származom, a nagyszüleim gombatermesztéssel foglalkoztak, így őket szinte minden itt élő ismeri. Én magam itt jártam óvodába és iskolába is, nagy hatással volt rám ez a környezet, ezért is éreztem fontosnak, hogy szerepet vállaljak a városrész érdekeinek képviseletében.” Takács Tímea úgy látja, Ménfőcsanak a családok ideális otthona, ezért olyan népszerű városrész Győrben, ő maga is békés, nyugodt jellege miatt szereti igazán. „2010 óta képviselem a területet az önkormányzatban, azóta nagy hangsúlyt fektettünk a lakóutcák felújítására, illetve kerestük a lehetőséget a csapadékvíz okozta problémák orvoslására. Fontos eredménynek tartom, hogy európai uniós forrásból megújult a Hegyalja utca, amihez a város járdaépítésekkel is hozzájárult. Az itt élők hosszú évek óta várták ezt a felújítást, hiszen egy nagyon forgalmas útról van szó.

 

Talán még ennél is fontosabb, és még jobban várt beruházás a Győri út–Malom út–Hegyalja út veszélyes és forgalmas kereszteződésének átalakítása. Hosszú tervezés után megkezdődött a lámpás csomópont kialakításának kivitelezése, amely biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszi majd az átkelést.” Az új társasházas részen nagyon sok a fiatal, kisgyermekes család, ezért itt a jövőben a képviselő további játszóeszközök és fák telepítésével is komfortosabbá tenné a környezetet, és a hiányzó járdaszakaszokat is folyamatosan pótolják. „Mindemellett parkosításokat, virágosításokat végzünk annak érdekében, hogy minél szerethetőbb, minél otthonosabb legyen lakókörnyezetünk. Az iskola melletti parknál például egy mély árok jelentett veszélyt a gyermekekre, ezért azt feltöltettük és a helyén parkolókat alakítottunk ki. Munkámban szerencsére sokan segítenek.

 

 

A városrész másik képviselőjével, Szabó Jenővel rendszeresen együttműködünk, hiszen településrészünk fejlődése közös érdekünk. Számíthatok a civilekre is, akik a szemétgyűjtésben vagy akár a különböző helyi rendezvények lebonyolításánál is szívesen segítenek. Jó kapcsolatot ápolok az egyházzal, magam is támogatom a Horgas úti temető gondozását, a domboldalban lévő sírok könnyebb megközelíthetősége érdekében pedig egy új, murvás utat is létrehoztunk. A templom körüli nehézkes parkolást várhatóan jövőre sikerül megoldani, amikor parkolókat alakítunk ki a Csanaki utcában. Az óvodával és az iskolával is kitűnő a kapcsolat, a gyerekek körülményeinek jobbá tétele érdekében minden évben megpróbálok támogatást nyújtani az intézményeknek. Leginkább persze az itt élőkre számítok, hiszen ők azok, akik a legjobban látják azokat az apró gondokat, amiket együtt ki tudunk javítani. Szerencsére sokan meg is keresnek akár személyesen, akár a részönkormányzaton keresztül, és javaslataikkal támogatják munkámat.” Takács Tímea általában maga is jegyzetfüzettel sétál a körzetben, és ha olyat lát, ami javításra szorul, azt rögtön lejegyzeteli. „Néha rám is szólnak, hogy hagyjam már abba, de nem tehetek róla, Ménfőcsanak a szívügyem!”

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter