Győr+
2013.12.03. 14:55

Jelzőlámpás lett a csomópont

Marcalváros II. legforgalmasabb csomópontja a Mécs László út és a 821-es sz. főutat összekötő út kereszteződése. A biztonságos közlekedés érdekében lámpás csomóponttá alakították.

A csomópont december 3-i átadásán Borkai Zsolt polgármester kiemelte, a városi úthálózat fejlesztése során kiemelkedő szempont, hogy a közlekedés Győrben a lehető legbiztonságosabb legyen. A mostani beruházás is ezt a célt szolgálja a gyalogosok, a kerékpárosok és az autósok érdekében egyaránt. Hozzátette, a kereszteződésben való áthaladás a lámpák révén nem csak biztonságosabbá, de dinamikusabbá is vált.

 

 

Rózsavölgyi László a terület önkormányzati képviselője hozzáfűzte, az itt élők régi problémája oldódott meg a fejlesztéssel, hiszen az áthaladás sokaknak napi problémát jelentett. A képviselő köszöntet mondott az önkormányzatnak, a munkát koordináló városi Útkezelő Szervezetnek, valamint a kivitelező Vill-Korr Hungária Kft-nek az elvégzett munkáért.

 

 

Prédl Antal a győri Útkezelő Szervezet vezetője kifejtette, a közelben található áruházak, a népszerű általános-és középiskolák miatt egyre nagyobb a forgalom a területen, valamint a Mécs László úti autóbusz decentrum is több járatot indít és fogad. A buszra igyekvő gyalogosok korábban a jelzőlámpás irányítás nélküli, többsávos csomóponton csak nehézkesen tudtak átkelni, és az autósoktól is fokozott figyelmet követelt a biztonságos közlekedés. A városi Útkezelő Szervezet 2006-tól terveket készített egy összehangolt jelzőlámpás irányítás megvalósítására. A várható forgalomnövekedés miatt az új áruház építését megelőzően a beruházó számára a településfejlesztési megállapodásban közlekedésbiztonsági fejlesztéseket határoztak meg, ennek szellemében a Mécs László út – Kovács Margit utca csomópontjánál gyalogosokat védő középsziget és sárga villogó berendezés épült, illetve a leendő jelzőlámpás csomóponthoz szükséges kábelfűző aknákat és fűzhető védőcsöveket is elhelyezték 2012-ben.

 

 

A jelzőlámpás csomópont úgy készült el, hogy az kommunikáljon a 821-es sz. főúton lévő, állami közútkezelő kezelésében lévő jelzőlámpa rendszerrel, így biztosítani lehetett az összehangoltságot, illetve a jelenlegi rendszer később tovább bővíthető a Mécs László út – Kovács Margit utca csomópont jelzőlámpájával is. A most felépített Siemens vezérlőberendezéssel irányított jelzőlámpás csomópont úgy működik, hogy a jelzőlámpa fejek köré telepített kamerák érzékelik a forgalomnagyságot, egészen pontosan a sávonkénti sorhosszat és ennek megfelelően képes a rendszer a zöldidőt nyújtani, illetve csökkenteni. A beruházás értéke 35 millió forint.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter