Győr+
2013.12.07. 09:38

Ma adják át Berlinben az Európai Filmakadémia díjait

Az európai filmvilág színe-javát vendégül látó gálaesten Catherine Deneuve francia színésznő és Pedro Almodóvar spanyol filmrendező életműdíjat vehet át.

 

Az Európai Filmakadémia (EFA) díjátadó gáláját minden második évben rendezik meg a Filmakadémia székhelyén, Berlinben. Tavaly Málta volt a házigazda.

Az év európai filmjének járó elismerésre az idén is hat alkotást jelöltek: Giuseppe Tornatore Senki többet, Abdellatif Kechiche Adele élete 1-2., Pablo Berger Blancanieves, Felix van Groeningen Alabama és Monroe, Paolo Sorrentino A nagy szépség, valamint Jan Ole Gerster Oh boy! című filmjét.

A legjobb rendezőnek járó díjért Pablo Berger, Felix van Groeningen, Abdellatif Kechiche, Paolo Sorrentino, Giuseppe Tornatore és A házban című filmjével Francois Ozon indul.

A több mint 2800 tagot számláló Európai Filmakadémia (EFA) tavasszal jelentette be, hogy ezentúl az európai vígjátékokat külön díjazza, ebben a mezőnyben Pedro Almodóvar új filmje, a Szeretők, utazók verseng a trófeáért további három alkotással.

A színészi díjak győztese a nők és a férfiak mezőnyében is öt-öt jelölt közül kerül ki, Keira Knightley-t és Jude Law-t is az Anna Karenináért jelölték.

A Filmakadémia előzetesen már több díj sorsáról döntött: október végén, a technikai díjak nyerteseinek ismertetésekor bejelentették, hogy az ötszörös Oscar-jelölt és Oscar-életműdíjas Ennio Morricone kapja az idei év legjobb filmzenéért járó díját Giuseppe Tornatore Senki többet című romantikus drámájának muzsikájáért.

Szombaton este európai filmesek, az EFA tagjai, meghívott vendégek, jelöltek és nyertesek gyűlnek össze a gálának helyet adó Haus der Berliner Festspielben, Németország egyik legjelentősebb, háború után emelt színházépületében. A tekintélyes filmdíjak gáláját, amelyen a meghívott 900 vendég előtt 21 kategóriában nyújtják át a díjakat, számos tévécsatorna is sugározza, és a filmakadémia honlapján (www.europeanfilmawards.eu) online is közvetítik.

 

hirado.hu