Győr+
2013.12.13. 09:50

A megelőzésért díjazták őket

A győri önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a drogprobléma hatékony kezelésére. Az év utolsó napjaiban a prevenciót segítő szakembereket díjazták.

A megelőzésben fontos szerepet játszanak a helyi közösségek, a szakemberek. Az önkormányzat támogatása révén a Győr városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) minden évben két főt részesít elismerésben, akik az egészségfejlesztés, a drogprevenció, a drogproblémák kezelése, valamint a kínálatcsökkentés területén példa értékű tevékenységet végeznek.

 

 

Dr. Somogyi Tivadar a díjak átadásán úgy fogalmazott, a győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a legaktívabb KEF az országban, amit egy tavaszi konferencián a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetői fogalmaztak meg. Hozzátette, a 2014-es év feladata lesz a következő öt évre szóló drogstratégia elfogadása. Ennek kapcsán egy városi felmérés is készül, remélhetőleg folytatódik az a tendencia, hogy a kábítószert kipróbáló fiatalok számának növekedése egyre lassul Győrben.

 

 

Miklósyné Bertalanfy Mária az önkormányzat Humánpolitikai Főosztályának munkatársa, a győri KEF alelnöke kiemelte, a fórum 2001-ben alakult, amelyben 22 intézmény és szervezet szakemberei dolgoznak annak érdekében, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a droghelyzet alakulását a városban, és összehangolják a drogproblémában érintett intézmények és szerveztetek munkáját. Az alelnök bemutatta az idei év díjazottjait is.

 

 

2013-ban Lakat Csaba szociális munkás, szakmai vezető (Szent Cirill és Method Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat) vehette át a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elismerését, aki szenvedélybetegek, kortársaik és hozzátartozóik számára végzett tanácsadást, konzultációt, segítő beszélgetést, esetkezelést és utógondozást a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál. Ugyancsak ezt az elismerést kapta Furján Gergely igazgatóhelyettes (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola). A Jedlik Középiskola az egyetlen olyan győri iskola, amely a szakminisztérium által kiírt iskolai drogmegelőzési pályázatokon kezdetektől minden évben pályázott és nyert is támogatást. A tevékenységet később önerőből is folytatták, ami nagyban köszönhető Furján Gergely munkájának.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter