Győr+
2013.12.19. 09:05

Kiállítják a világ legdrágábban elárverezett festményét

Kiállítják a világ legdrágábban elárverezett festményét, Francis Bacon triptichonja vasárnaptól lesz látható az amerikai Oregon államban lévő Portland művészeti múzeumában.

 

Az ír származású brit festőművész barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló műve, a Three Studies of Lucian Freud című alkotás egy New York-i árverésen a várakozásokat messze felülmúló áron, 142,4 millió dollárért (31,7 milliárd forint) kelt el november közepén. Az addigi rekordot Edvard Munch A sikoly című festménye tartotta 120 millió dollárral.

A portlandi Art Museumban március 30-ig lesz látható Bacon festménye. Évtizedek óta ez az első alkalom, hogy a nyilvánosság számára is megtekinthető a műalkotás – közölte az intézmény. A novemberi aukciót követően a kép új tulajdonosa nem fedte el kilétét, ám Bruce Guenther, a portlandi múzeum kurátora kiderítette személyét és meggyőzte arról, hogy adja kölcsön az intézménynek – írta a New York Times. Maga Guenther is csak annyit árult el a kép tulajdonosáról, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján él.

Korábban a The New York Post című lapban arról szóló hírek jelentek meg, hogy a festményt a katari uralkodó testvére, a műkincspiac legbefolyásosabb személyiségének tartott al-Majassza bin Hamad ász-Száni vásárolta meg.

A vasárnaptól látható, három táblából álló képen a dublini születésű festő barátját, Lucian Freudot egy széken ülve ábrázolja különböző szemszögből: mindkét oldalról és szemből. A ChristieÍs aukciós ház katalógusában korábban igazi mesterműnek nevezte az alkotást, amely megörökíti a két művész barátságát, alkotói és érzelmi rokonságukat.

 

hirado.hu