Győr+
2013.12.22. 15:59

Bevált Győrben az uniós hajléktalansegítő program

Minden eddiginél sikeresebb a hajléktalanok lakáshoz jutását segítő program Győrben és környékén. A győri Segítőház nem csak az otthonszerzésben segít, hanem akár egy évig a bérleti díjat is fizeti.

 

Eddig 54 utcán, illetve hajléktalanszállón élő embernek tudott lakhatást biztosítani az egy évvel ezelőtt indult újrakezdést támogató európai uniós program Győrben és Mosonmagyaróváron. Logó István és párja is a győri Segítőház közreműködésével zajló programnak köszönheti új otthonát. Győri lakásukba tavaly költöztek be, és azóta munkát is találtak, és mindent meg tudtak venni maguknak, ami az önálló élethez szükséges.

“A tágas városom kis lakásra cserélném” elnevezésű projekt tavaly szeptemberben azzal a céllal indult, hogy a Győrben és Mosonmagyaróváron közterületen és intézményben élő hajléktalanoknak segítsen új egzisztenciához jutni, többek között lakhatási támogatással.

Sütő Csaba, a program vezetője szerint a kezdeményezés minden eddiginél sikeresebb. A projekt keretében legalább fél évig, de egy évnél nem hosszabb ideig nyújthatnak lakhatási támogatást az utcai hajléktalan létet maguk mögött hagyó embereknek. Az intézményből kiköltözők esetében pedig nyolc hónap lehet a támogatott időszak, ezután önerőből kell finanszírozni a kiadásokat.

Ahhoz, hogy valaki lakáshoz jusson, komoly elvárásoknak kell megfelelni, a szükséglet felmérés után együttműködési megállapodást kell aláírni. Sütő Csaba hozzátette, évente 10-15 százalékkal nő Győrben az utcán élők száma, az ellátottak fele csaknem tíz éve fedél nélküli.

A győri hajléktalanszálló háromszáz ember ellátására alkalmas – az ott élő embereknek is segít a 2014 februárjáig tartó program.

 

hirado.hu