Középpontban a gyerekek

Győr+
2014.01.04. 07:30

Az óvodák és az iskolák felújítására, karbantartására 2013-ban több mint negyedmilliárd forintot fordított a város. A struktúra változott, de a győri önkormányzat gyermekekre szánt figyelme nem csökkent, sőt.

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy 2013. január 1-jétől az iskolák állami fenntartásba kerültek, az önkormányzat pedig az üzemeltetési feladatokat látja el. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban, ezért a legilletékesebb szakembereket kértük, értékeljék az átalakulás óta eltelt egy év eredményeit.

 

Páternoszter Piroska, az önkormányzat Humánpolitikai Főosztályának vezetője kérdésünkre kifejtette, mielőtt az állam átvette volna az iskolák fenntartását, az önkormányzat alaposan átgondolta, miként végzi majd a működtetést. Fontos tudni, hogy az óvodák az önkormányzatnál maradtak, míg az iskolák esetében a város csak a működtetői feladatokat látja el. Ez azt jelenti, hogy míg az óvodáknál a szakmai munka irányítása és a műszaki jellegű üzemeltetés is az önkormányzat feladata, addig az iskolák esetében csak az utóbbi, ezért a közgyűlés létrehozta a Gazdasági Működtető Központokat (GMK). Három GMK az iskolák üzemeltetését látja el, míg a negyedikhez a győri óvodák tartoznak. A négy központ 2013-as költségvetése 6,6 milliárd forint volt, aminek valamivel több, mint felét a győri óvodákra fordították

 

Ragányi Gyula, az Óvodák Gazdasági Működtető Központjának vezetője kiemelte, az új struktúra legnagyobb hozadéka, hogy egy év alatt soha ilyen mértékű felújítási program nem valósult meg az óvodáinkban, mint 2013-ban. „Köszönet az önkormányzatnak, hogy a 39 intézmény fejlesztésére mintegy 130 millió forintot biztosított, így nincs a városnak olyan óvodája, ahol valamilyen nagyobb léptékű felújítás ne történt volna” (ezekről lapunkban is folyamatosan beszámoltunk – a szerk.). Ragányi Gyula azt is kiemelte, hogy a győri óvodák ellátottsága jóval magasabb, mint más városokban, hiszen az önkormányzat teljes körűen biztosítja a higiéniai és tisztítószereket és mindazon dolgokat, amiket sok más városban a szülőknek kell kigazdálkodniuk. A kiemelt gondoskodást városszerte 188 csoportban mintegy 4.200 gyermek élvezi. Az ÓGMK vezetője azt is hangsúlyozza, hogy az új struktúrában a 12 óvodavezető és a további 27 tagóvoda vezetője valóban a szakmai munkára tud koncentrálni.

 

 

Alasztics Ildikó az I. számú GMK vezetőjeként 11 intézmény működtetésében vállal szerepet, de szervezetük Győr szinte valamennyi iskolájával kapcsolatban áll, mert többek között ellátják az étkeztetés megszervezését, a menzai díjak beszedését és a konyhai eszközbeszerzések feladatát is. „A karbantartási munkálatok esetében nagy segítség, hogy a város korábban készített egy komplex felmérést az iskolák állapotáról, és mi magunk is meghatároztuk, mik a rövid és a hosszú távon elvégzendő munkák.Ezekre 2013-ban 46 millió forintot fordíthattunk, aminek köszönhetően jóval több pénz jutott felújításra, mint a korábbi években. Kiemelném a Radó-iskola ablakcseréit, az Eötvös-iskola kamerarendszerének kiépítését, vagy a Richter-iskola vízszigetelési munkálatait.”

 

Módosné Major Katalin, a II. számú GMK vezetője hangsúlyozza, szervezetükhöz szintén 11 intézmény tartozik a városnak szinte az egész területéről. A vezető úgy fogalmaz, a GMK-k feladata, hogy az intézményekben a diákok minél jobb környezetben tanulhassanak. Mindig legyen szappan, WC-papír, és épp az idei év feladatai közé tartozik a mellékhelyiségek állapotjavítása is. „Működtető központunk 2013-ban 56 millió forintot tudott a felújításokra fordítani. Ebből az összegből több tantermet is megújítottak, több helyen lambériát cseréltek, kifestettek, öltözőket újítottak fel, homlokzatjavításokat végeztek. Elég csak a Gyárvárosi Iskolát megnézni, amely jelentős külső átalakuláson ment át.”

 

 

Szegediné Bozzay Katalin, a III. számú Gazdasági Működtető Központ vezetője úgy látja, korábbi igazgatói tevékenységük révén valamennyi GMK vezetője könnyen megtalálja a jelenlegi intézményvezetőkkel a hangot, ami elsősorban a gyermekek számára gyümölcsöző. Hozzájuk egyébként tíz nagy intézmény tartozik, melyek karbantartására 42 millió forintot fordítottak egy év alatt. Ezek közül is kiemelkedő a Fekete-iskola felújítása, ahol jelentős mértékű akadálymentesítés történt, valamint a ménfőcsanaki intézmény főbejáratának rekonstrukciója. Az év során összességében 80 nagyobb beavatkozást végeztek az iskolákban.

 

 

Bodorné Mózes Ágota, az önkormányzat Oktatási Osztályának vezetője azt emeli ki, hogy a GMK-k vezetői és a hivatal munkatársai között is rendszeres az egyeztetés, mert az önkormányzat számára minden intézmény fontos, függetlenül attól, hogy ki a fenntartója. „Az a célunk, hogy a győri gyerekek egységesen megfelelő körülmények között járhassanak iskolába, és ehhez jó partner a fenntartó KLIK Győri Tankerülete is.”

 

Páternoszter Piroska főosztályvezető ehhez a gondolathoz csatlakozva vallja, az egységesség az egész struktúra egyik legfontosabb követelménye. Igaz ez a különböző pályáztatásokra, de az alkalmazottakra is egységes feltételek vonatkoznak. „Röviden összefoglalva elmondható, hogy az elmúlt egy év az önkormányzat által elképzelt modell létjogosultságát igazolta. Az óvodák felújítására 130, az iskolákra több mint 140 millió forintot tudtunk fordítani. Borkai Zsolt polgármester és az ágazatért felelős alpolgármester, dr. Somogyi Tivadar is kiemelten kezeli a győri nevelés és oktatás ügyét, ennek és a szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően egy országosan is példaértékű struktúra jött létre városunkban. Reményeim szerint 2014-ben nagyságrendileg hasonló büdzséből gazdálkodhatnak a GMK-k, így a győri intézmények tovább gyarapodhatnak” – zárta a főosztályvezető

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter