Gömbkőris fák metszése a belvárosban

Győr+
2014.01.14. 13:42

A GYŐR-SZOL Zrt. a városi faállomány kezelőjeként a napokban végzi a belvárosban a járdák és a sétálóutcák mentén található gömbkőris fák háromévente aktuális, speciális metszését.

A kimondottan a városi környezetben élő, a városi létből adódó terheléseket jól bíró gömbkőris fák alapvetően gömbkoronát növesztenek, viszont idővel túlnövik az életterüket. Ilyenkor az ágak épületeket és más vagyontárgyakat veszélyeztethetnek. Ennek megelőzésére a GYŐR-SZOL Zrt. szakemberei háromévente visszavágják a koronát, amely a tavasz megérkeztével újult erővel hajt ki. A szolgáltató nagy figyelmet fordít a fákról levágott nyesedék elszállítására. A nappal levágott ágakat a forgalom minimális korlátozásának érdekében már aznap éjszaka elfuvarozzák az utcákból. A január elején megkezdett, és tervezetten a hónap végéig tartó belvárosi metszés során a kertészek összesen több száz gömb koronájú fát vágnak vissza. Közülük mintegy 180 darab található az Árpád úton.

 

 

Metszés kosaras autóból

 

Klasszikus téli munkaként zajlik a város területén a kosaras autóból végzendő metszés is. Ez a beavatkozás ott aktuális, ahol a fák túl közel nőttek a házakhoz, vagy balesetveszélyt jelentenek. A lakosság által 2013-ban bejelentett helyszíneket a GYŐR-SZOL Zrt. szakemberei felülvizsgálták, ahol indokolt, ott meg is metszik a fákat. A 2014-ben bejelentett, vagy bejelentésre kerülő közterületi metszési észrevételeket – ha nincsen balesetveszély – a szolgáltató a jövő évi metszési programban tudja kezelni.

 

 

 

 

A kosaras autóról végzett fametszés alkalmanként, rövid időre a forgalom korlátozásával és a megszokottnál nagyobb zajhatással járhat. Ezzel együtt a GYŐR-SZOL Zrt. a saját lehetőségein belül mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkát a közlekedés és a lakosság lehető legkisebb mértékű zavarásával hajtsa végre.