Kérdéslánc: Mivel űzi el Borkai Zsolt a bosszúságát?

Győr+
2014.01.15. 14:01

Hetente ugyanazt az öt kérdést tesszük fel valakinek. A hatodikat pedig a megszólaló kérdezi attól, akit ő nevez meg. Sorozatunk első interjúalanya Borkai Zsolt polgármester. Azt mondja magáról: nem konfliktuskerülő, de jó volna kiűzni a felesleges konfliktusokat az életünkből. Meg azt is, hogy tud, de nem szeret veszíteni. Októberben sem szeretne. Szerinte a kampányban meg kell emberelni magunkat.

Milyen hírforrásokból tájékozódik?

 

 

Elsősorban a netről, sok portált futok át, az Origótól az Indexen át a helyi oldalakig sok felületet. Igyekszem sokoldalúan tájékozódni, nem a szerint válogatok, hogy melyik orgánum milyen politikai értékeket részesít előnyben. Az olimpia mozgalommal kapcsolatos híreket pedig folyamatosan kapom. Este a tévében a hírműsorokat nézem, ha kocsiban ülök, akkor pedig állandóan szól a rádió, a beszélgetős- és a hírműsorokat hallgatom.

 

Tűzött-e ki személyes célokat az idei évre?

 

Azt szeretném, ha Győrben nem szakadna meg az a kedvező fejlődési folyamat, amire méltán büszke a város minden lakója, hiszen mindenki kivette belőle a részét. Személyes életemben több szabad percet szeretnék a kikapcsolódásra.

 

Ha van egy rossz napja, mivel tudja elűzni a bosszúságát?

 

Tudom magamról, hogy esetenként hirtelen indulatba jövök, fölkapom a vizet. Tudom ugyan fegyelmezni magam, de az a pár óra, amit ebben az állapotban töltök, igen nehéz. Ilyenkor föllépek a futógépre, vagy előveszem a biciklit, ha több időm van, elmegyek lovagolni. A sport kikapcsol és feledtet. Szeretem megosztani is a problémákat, különböző embereket hívok fel, érdekel a véleményük, s nem feltétlenül azt akarom, hogy nekem adjanak igazat. Ezek a beszélgetések megnyugtatnak és továbblendítenek.

 

Mi okozna a legnagyobb civil örömet önnek az idei évben?

 

Ha minél kevesebb volna a konfliktus. Aki ismer tudja, hogy nem vagyok konfliktuskerülő alkat, de nem is keresem a konfliktusokat. Mindenesetre nem halogatom a konfliktusok megoldását, azonnal szólok, fölemelem a telefont, nem halogatom, söpröm a szőnyeg alá a konfliktusokat. Ha valamit nem tudok megoldani, akkor megmondom, s nem hitegetek senkit azzal, hogy majd utána nézek, majd meglátjuk… Nagy örömet okozna, ha a fölösleges konfliktusokat ki tudnánk űzni az életünkből. Ez persze sajnos csak álom.

 

Mit fájlalna a legjobban az idei évben?

 

Sportoló voltam, nem szeretek veszíteni. Tudok, de nem szeretek. Nyilván fájna, ha nem választanának meg polgármesternek. Képmutató lennék, ha mást mondanék. Egész életemben arra törekedtem, hogy ha valaminek nekilátok, abban a legjobb legyek.

 

S végül a plusz-kérdés: Megőrizhetik-e önmaguk és vetélytársuk méltóságát a politikus jelöltek a választásokon?

 

Győrre mindig az volt a jellemző, hogy szurkáltuk, kritizáltuk egymást, de meg nem aláztuk, egyik oldal sem süllyedt odáig, hogy politikai ellenfeleit emberségében, méltóságában kikezdje, megalázza. Mindegyik oldalon volt és reményeim szerint van olyan személyiség, aki ennek akkor sem enged teret, ha a politika természete szerint élesebbé válik a helyzet, erősebben fogalmazunk. Annak a győzelemnek nagyobb az értéke, melyet önmagunk erősítésével, s nem ellenfeleink gyengítésével érünk el. Naiv persze nem vagyok, bizonyára lesznek konfliktusok, kemény viták, ez a politikai kampányoknak a természetes velejárója mindenhol a világon. Meg kell azonban emberelni magunkat, s ne vonjuk kétségbe a másik fél szándékait, s ne vitassuk emberi értékeit akkor sem, ha egyáltalán nem értünk vele egyet, sőt az elképzeléseiket károsnak gondoljuk.

 

Kit kérdez és miről?

 

 

Szepesi Ivett kézilabda-játékostól kérdezem : meg tudott-e bocsátani annak, aki neki szándékosan súlyos sérülést okozott?

 

gyorplusz.hu