„Ezer év jelen idő”

Győr+
2014.01.16. 15:48

  • A bizonyosság apró cseppjei
  • Fenn lebeg egy hatalmas épület
  • Interjú Hortobágyi Cirill perjellel holnap

„Már sötét volt, mire ideértünk, azt hittük, valahol az Isten háta mögött van ez a hely. Lentről, az állomásról láttuk, hogy a dombtetőn világítanak az ablakok, fenn lebeg egy hatalmas épület.”

 

 

40 éve annak, hogy Hortobágyi Cirill először meglátta a Pannonhalmi Bencés Főapátságot a hosszú út után. A szerzetes egy Eger melletti kis faluban, Nagytályán született, hagyománytisztelő környezetben nőtt fel, a vallás magától érthető volt a családjában. „Szegényebb világ volt, de nem nélkülöztünk, nem az anyagi értékek domináltak, sokkal inkább az összetartozás” – emlékszik vissza az atya.

 

 

Szép diákéveket töltött Pannonhalmán, „sok szellemi távlat nyílt a különböző tárgyakban, a természettudományok nagyon érdekeltek, akkor kezdett kibontakozni a növénytan iránti érdeklődésem.” A bizonyosság aztán apró cseppekben érkezett: életét „Jézus Krisztus és az evangélium radikális követésének szenteli”. A katonaságnál sem tudták eltéríteni, ahol a többi papjelölttel „tápos csirkéknek” hívták őket. Elmondása szerint ott nőtt fel igazán. A rendhez visszatérve megtalálta a helyét, ma a Facebook profilja is jelzi: ő a főapátság perjele, vagyis a főapát gazdasági helyettese, valamint biológia-földrajz szakos tanár.

 

 

Hogy az atya használja a közösségi oldalt, azon meg sem lepődünk, hiszen a pannonhalmi bencésekre mindig is jellemző volt a nyitott, innovatív gondolkodás: vallják, az értéket át kell menteni a múltból, de közben keresni kell a megújulás lehetőségeit. A holnapi újságunkban megjelenő interjúnkból is kirajzolódnak újabb távlatok.

 

 

Zoljánszky Alexandra