Sikerül a felvételi, ha ránk hallgat

Győr+
2014.01.17. 08:01

  • Szombaton írják a gyerekek a felvételit
  • Miivel töltsék a mai napot?
  • A pszichológus technikákat ajánl és ír le

Minden nyolcadik osztályos diák szombaton délelőtt tíz órától írja a középiskolai felvételit. Háromnegyed tizenegyig az anyanyelvi, tizenegytől háromnegyed tizenkettőig a matematika feladatlapot kell a lehető legjobban kitölteni.

A megmérettetésen tíz-tíz feladat van, melyek kétszer ötven pontot érnek. Az eredmények ismeretében döntheti el a tanuló, hogy mely középiskolákba adja be jelentkezési lapját. Ennek a határideje 2014 február 14-e.

Az idén először a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező diákok is szombaton írják a felvételit. Ha valaki betegség miatt nem tud megjelenni, akkor a január 23-i pótfelvételin vehet részt, délután két órakor. .

A győri iskolák környékén szombaton már kilenc órától nagy torlódás várható. Különösen az egymás szomszédságában található Révai és Kazinczy gimnáziumhoz. Aki teheti messzebb parkoljon.

 

Egy pszichológus konkrét tanácsai a vizsga előtti napra

 

– A felvételi vagy vizsga előtti nap délelőttjébe még beilleszthetjük a legfontosabb  készségek felelevenítését, tudáselemek felidézését. Egy- másfél óra tanulás után tartsunk 10 – 20 perc szünetet. Délután viszont már semmi értelme nincs a nagy tanulásnak, a vizsga reggelén pedig már egyáltalán nem tanácsos kezünkbe venni a tankönyveket, mert egyszerűen „beleragadunk” abba, amit utoljára olvastunk. – mondja dr. Szigeti F. Judit pszichológus. – Lefekvés előtt, amit átnézünk, nagyon jól rögzül az agyban, de csak akkor, ha mind a tanulás, mind az alvás normál, megfelelő mennyiségű.

Ez fél-, egy óra tanulást és egy kiadós alvást jelent. Ha lefekvés után még húsz perccel is csak forgolódunk, akkor keljünk fel és foglalkozzunk valami olyannal, ami nagyon unalmas, amitől egész biztos, nem pörgünk fel, például hegyezzünk ceruzát vagy pakoljuk el az elől hagyott ruhákat. Egy óra múlva, ha visszafekszünk, egészen biztos, hogy el tudunk aludni.

Relaxációs technikát is érdemes alkalmazni. Ez kellően lassú, ellazítja az embert és nem futnak szét a figyelem szálai a szorongató gondolatokba.

Három egyszerű, jól alkalmazható gyakorlatot ajánlok:

 

 

 

Töröld le a számot a tábláról

 

Az első: feküdjünk le kényelmesen, csukjuk be a szemünket. Képzeljünk magunk elé egy nagy fekete táblát, egy krétát, egy szivacsot. Vegyük kezünkbe a krétát és lassan írjuk fel a táblára a százas számot.

Ezután vegyük kezünkbe a szivacsot és lassan, visszafelé, számonként töröljük le a százast. Újra vegyük a kezünkbe a krétát és komótosan írjuk fel, hogy 99, majd ezt is töröljük le és folytassuk ezt így tovább. Hetvenig már egész biztos, nem jutunk el, hanem jól alszunk majd.

 

A képzeletbeli cilinder

 

A második: itt is kényelmesen elhelyezkedünk az ágyban. Képzeletben fogunk egy nagy fekete cilindert, amit a fejünkbe húzunk, úgy, hogy nem látunk ki belőle és belülről nézzük a fekete kalapot.

 

Feküdjünk kényelmetlenül

 

A harmadiknál, az előző kettővel ellentétben, kényelmetlen, nyakatekert testhelyzetet veszünk fel az ágyban és megpróbálunk minél tovább ebben a pózban maradni. Ha már nem bírjuk tovább, akkor elhelyezkedünk úgy, ahogy aludni szoktunk és ezt nagyon kényelmesnek, pihentetőnek fogjuk érezni.

 

 

Ne piszkáljuk a gyereket

 

A vizsga, felvételi reggelén fontos lenne, hogy kiadós reggelivel indítsuk a napot, de tudom,hogy ez nagyon sokaknak nem megy. Ilyenkor mindenképpen legyen nálunk egy kis csoki vagy szőlőcukor és a vízről se feledkezzünk meg.

Amikor az iskolába érünk, már nincs értelme lapozgatni a tankönyveket, inkább beszélgessünk a többiekkel, de maradjunk inkább semleges témáknál. Nem tanácsos végighallgatni egymás pánikolását, sem azt, hogy semmit sem tanultam, főleg, hogy a legtöbb esetben ez nem is igaz.

A szülőknek azt tanácsolom, hogy az utolsó nap már ne piszkálják a gyereküket, kérdezzék meg, hogy miben és mivel tudnak a leginkább segíteni. Mondják el nekik, hogy bíznak bennük, és hogy minden bizonnyal a legjobbat fogják kihozni magukból.

 

T. I.

Fotó: Illusztráció