Örüljünk a történelmi mélypontnak

Győr+
2014.01.17. 17:01

Történelmi mélypontra csökkent Győr megyében a munkanélküliség tavaly decemberben, a regisztrált álláskeresők száma nem volt ilyen alacsony a foglalkoztatási törvény 1991-es életbe lépése óta - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja pénteken az MTI-vel.

A hivatal tájékoztatása szerint december végén a munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopronban 6437 volt, 9,9 százalékkal alacsonyabb az egy hónappal, és 44 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A 3,1 százalékos munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbinál 2,5, az előző havinál 0,4 százalékponttal jobb.

 

Kara Ákos (Fidesz), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke az adatokat kommentálva az MTI-nek elmondta: ahogy hosszabb, ideje, úgy most is a kormány által támogatott járműipari beruházások és azok egyre számosabb beszállítói működése az egyre javuló tendencia alapja. Egy év alatt Győrben 6,8-ról 3,8, Kapuvár térségében 5,4-ről 3,4, Mosonmagyaróvár körzetében 4,9-ről 3,1, Sopronban 3,6-ról 1,9, Csorna körzetében 4,5-ről 2 százalékra csökkent a munaknélküliségi ráta.

 

Iskolai végzettség alapján a Győr-Moson-Sopron megyei álláskeresők összetétele eltér az országos átlagtól, ahol az alapfokú végzettségűek vannak túlsúlyban. A Kisalföldön ezzel szemben az álláskeresők 64,2 százaléka középfokú, 8,6 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 27,2 százalék a legfeljebb az általános iskolát fejezettek aránya.

 

A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban, mely a jobb foglalkoztatási helyzetnek köszönhető, valamint annak, hogy a képzéseknél elsősorban a képzetlenek kerülnek bevonásra, ezzel elhelyezkedési lehetőségeik javulnak – írják.

 

A tájékoztató szerint 2013 utolsó hónapjában 606 pályakezdő álláskereső volt, számuk 28,6 százalékkal volt kevesebb, mint novemberben és 45,6 százalékkal kevesebb, mint 2012 decemberében. Valamennyi kirendeltség csökkenést tapasztalt, a legnagyobb mértékűt, egy hónap alatt 40,8 százalékosat Sopronban.

 

Decemberben 5188 kiközvetíthető állás volt a megyében, ebből 2286 volt frissen bejelentett. Novemberhez képest decemberben a közigazgatás, a védelem és a kötelező társadalombiztosítás tevékenység területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat. Az új ajánlatok 18,4 százalékát a feldolgozóipar adta; ezen belül a legnagyobb arányt a gépipar és azon belül a járműgyártás képviselte.

 

Ebben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungária beruházásának és a beszállítóként hozzákapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak – jegyzik meg, jelezve, decemberben keresettek voltak a betanított munkások, építőipari segédmunkások, targoncavezetők, mechanikai-gép összeszerelők, takarítók és konyhai kisegítők. Ugyanakkor igény volt egyéb műszaki foglalkozásúakra, hegesztőkre, egyszerű ipari foglalkozásúakra. Emellett folyamatos kereslet mutatkozik az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettséggel bíró mérnökökre.

 


(MTI)

Fotó: O. Jakócs Péter