Vizet prédikálunk: Győrben nem klórozzák

Győr+
2014.01.20. 16:59

  • Betelefonáló a Kossuth rádióba: remek a győri csapvíz
  • Gazdagabb, mint az ásványvizek többsége
  • Ne szokjunk le róla!

Nemcsak a rosszra van füle az embernek. Ülünk az autóban, a Kossuth rádió 180 perc című műsora szól, valaki betelefonál, hogy milyen jó a győri csapvíz.

 

Belegondolunk, mikor ittunk utoljára.

 

És bosszankodunk. Ha értékes is, meg az íze is jó, miért nem élünk vele?

 

Megkérdeztük azért a szakembereket is, hogy mit mutatnak a vegyi elemzések. Tényleg jobb a győri csapvíz a vezető ásványvízek többségénél?

 

Tóth  László , a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálat  vezetője szerint a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják: a győri csapvíz legalább olyan gazdag ásványi anyagokban, mint néhány nagy piacvezető ásványvíz márkáé  sőt, egyes mutatókban még jobb is.

 

 

Vízműtelepenként eltérő a szolgáltatott víz minősége, még pontosabban kutanként más és más a vízminőség. Egy-egy ellátási körzetre átlagos vízminőséget szoktunk megadni. Győrt és az agglomerációt két vízmű-telep látja el vízzel, Szőgye a déli és keleti kerületeket, Révfalu pedig az északi és nyugati városrészeket..

 

A védett rétegvizekbe a kőzetekből oldódnak be azok az anyagok, amik a víz ásványi anyag tartalmát adják. Ahol a föld alatt kevesebb ilyen kőzetet találunk, például Csorna, Rábaköz, Tóköz térségében, ott természetesen kevesebb a víz ásványi anyag tartalma, Csorna térségében például kifejezetten lágy a csapvíz.

 

Tóth László utal rá: A Bakony és Sokoró térségében pedig magasabb a kutak vízének ásványi anyag tartalma, nyilván itt lényegesen több kőzetet találunk a felszín alatt. Alattunk, a Szigetköz alatt 200-300 méter vastag kavicsréteg található, tehát adott a feltétel az ásványi anyagok beoldódására. A Szigetköz alatti vízkincs európai léptékkel is jelentős értéket képvisel.A parti szűrésű kutakból kitermelt víz nagyon jó minőségű.

 

A győri csapvíz nagyon finom ízű, bárki meggyőződhet róla, aki más nagyvárosok vízét is megkóstolja. Ugyanakkor az is tény, hogy az egészségtudatos fogyasztási szokások és a reklámok hatására emelkedik az ásványvíz fogyasztás. Úgy tudjuk, az ásványvíz forgalmazók évente közel 6 milliárd forintot költenek reklámra, ami megfelel a Győr-Moson-Sopron megye kétharmadát ellátó Pannon-Víz Zrt. éves árbevételének, magyarázza a szakember.

 

– Ezen számok ismerétben nyugodtan feltehetjük a kérdést: milyen drága lenne a vízdíj, ha egy-egy világklasszis futball sztárral reklámozná magát valamelyik vízmű?- veti fel.

 

 

Más vízellátó rendszereken, főleg nagyvárosokban tényleg érezhető a klóros íz. Azért klórozzák a vizet, hogy a bakteriológiai szennyezettséget visszafogják. A Pannon-Víz Zrt területén erre az eljárásra nincs szükség, olyan jó a vízminőség, állítja a diszpécserszolgálat vezetője.

 

„A vízkeménység ősi ellenség, ez korunk egyik legfőbb problémája”, súlykolják húszpercenkénti reklámblokkokban.  Ne felejtsük el azonban, hogy az emberi szervezetnek nem ionmentes vízre, hanem optimális vizes oldatra van szüksége, amihez a győri ivóvíz nagyon közel áll.

 

gyorplusz.hu

Fotó: Marcali Gábor és Pannon-Víz Zrt.