King’s Singers: humorban rejlik a show!

Győr+
2014.01.24. 08:33

A világhírű brit csapat imád viccelődni. Talán ez a sikerük titka? Cikkünkből kiderül!

A Győri Filharmonikus Zenekar meghívására városunkban koncertezett az ’a capella’ műfaj jeles képviselője, a King’s Singers. Az énekegyüttes képviselőit fellépésük előtt kérdeztük, többek között új lemezükről, Győrhöz való kötődésükről és arról, milyen irányba tart a csapat.

 

 

A győri közönség hónapok óta várt a fellépésükre, szinte rekordidő alatt elkeltek a jegyek. Milyen érzésekkel érkeztek a kisalföldi megyeszékhelyre?

 

Jonathan Howard: Jártam már korábban Győrben, így elevenen élt emlékeimben a város és annak lüktető nyüzsgése. Nagyon élvezetes napokat töltöttem itt, 5 évvel ezelőtt például még egy másik társulattal koncerteztem a városban, de örülök, hogy most a King’s Singers –es fiúkkal is visszatérhettem. Rengeteg dolog van, amit imádok ebben az országban, például az időjárást, de említhetném a fantasztikus magyar ételeket is. Az biztos, hogy a jövőben a családomat is magammal hozom.

 

David Hurley: Első alkalommal vagyok Győrben, de remélem nem utoljára. Ellenben Sopronban már volt jónéhány fellépésem, az egyik meghatározó koncertemet is ahhoz a városhoz kötöm, még 1990-ből. Nem is kérdés, hogy mindig szívesen jövök Magyarországra.

 

 

Egy friss, ropogós koronggal ajándékozták meg a magyar közönséget, ugyanis legújabb albumuk bemutatóját tartották hazánkban. Hogy sikerült az új lemez?

 

J.H.: Nagy öröm számunkra, hogy éppen a Győri Filharmonikus Zenekarral mutathattuk be a hanganyagot, hiszen nagyon élvezetes volt a társulattal való közös munka. Az album a Great American Songbook nevet kapta, ez egyfajta válogatás, az 1930 és 1970 közötti legismertebb amerikai dalokat gyűjti egy csokorba. Kivétel nélkül olyan muzsikákról van szó, amelyeket mindenki ismer, és mindenki szívesen dúdol. Úgy gondolom az album segítségével kicsit visszatértünk a populárisabb műfajhoz.

 

 

Ha már a populáris műfajnál tartunk: mennyire népszerű ma az ’a capella’?

 

D.H.: Együttesünk több mint 45 éve képviselője ennek a korántsem egyszerű műfajnak. Nem panaszkodhatunk, hiszen saját bőrünkön úgy tapasztaljuk, hogy mindig is népszerű volt ez a stílus, napjainkban pedig a reneszánszát éli. Örvendetes az is, hogy egyre több fiatal érdeklődik a zenénk iránt.

 

 

A King’s Singers messze földön híres a humoráról…

 

D.H.: A mi életünkben valóban nagyon fontos a humor, imádunk viccelődni. Rengeteg helyen lépünk fel, egymást érik a koncertjeink és mindenhol azt a visszajelzést kapjuk a közönségtől, hogy az a fajta humor, amit képviselünk az tényleg szórakoztatja a hallgatóságot. A nevetés jó, az emberek pedig szeretnek nevetni. Szerencsések vagyunk, hogy szeretnek bennünket!

 

 

Csapucha Adrienn