Batman zenéjéért rajongott Czene Rudolf

Győr+
2014.01.31. 16:05

A zongoraművész Romantikus címmel adott közös koncertet a győri filharmonikusokkal és Ligeti Andrással.

Koncert előtt kopogtatott be a Győr+ Czene Rudolf öltözőjébe, a zongorista az utolsó pillanatokban is szívesen válaszolt kérdéseinkre. Mert ő az a művész, aki tehetsége ellenére is megmaradt embernek, egy olyan géniusznak, aki a világot járva viszi a magyar kultúra jó hírét.

Fiatal korod ellenére, hihetetlen zongorajátékkal nyűgözöd le a közönséget. Ez a csütörtöki, győri koncerten is bebizonyosodott. Honnan indult ez a szerelem a zene, illetve a hangszer iránt?

Czene Rudolf: Az egész családunk zenész, bár inkább a könnyűzene volt a meghatározó a rokonság körében. Jazz- és popzenészek vesznek körül, így jóformán természetes olt, hogy én is követem őket ezen a pályán. Először cimbalmoztam, hiszen édesapám is cimbalmos, de végül a zongora mellett kötöttem ki, mert számomra sokkal kifejezőbb hangszer.

Emlékszel még arra, hogy mi volt az első meghatározó zenei élményed?

C.R.: Őszintén, nem emlékszem konkrét dologra! Hiszen annyi minden impulzus ért gyerekkoromban, minden mindennel összefüggött, a zene mint egy pókháló, átszőtte az életem. De ha egyet mégis ki kellene emelnem, az biztosan az lenne, hogy iszonyatosan szerettem a filmzenéket. Batman volt az egyik kedvencem!

Szerte a világon koncerteztél már. Melyik ország kultúrája áll leginkább közel az egyéniségedhez?

C.R.: Tavaly egy kedves barátommal, Hosszú Gézával Japánban léptünk fel, az tényleg egy lenyűgöző élmény volt. Nagyon szeretem Svájcot is, és Olaszországot, ez utóbbinál az emberek „Dolce Vita” felfogása az ami igazán közel áll hozzám.

Hamarosan újra ellátogatsz a mesés Itáliába…

C.R.: Elég sűrű a naptár a következő hónapokat illetően, és az egyik első állomás valóban Olaszország lesz. Firenzébe, Velencében és Milánóban is koncertezek majd, márciusban pedig, ha minden a tervek szerint alakul, akkor Spanyolországba, Angliába vagy Franciaországba is felléphetek.

Nem titok, nagyon jó kapcsolatot ápolsz a filharmonikusokkal!

C.R.: Igen, nagyon jó élményeim vannak a társulattal kapcsolatban, már csak azért is, mert ők kísértek a diplomakoncertemen, ahol Kocsis Zoltán vezényelt. Egyébként már korábban is játszottunk együtt, éppen itt Győrben. Könnyű a közös munka, és ami nagyon bíztató az esetükben az-az, hogy gyakorlatilag egy próba után készen állunk az előadásra. Fogékonyak minden instrukcióra, így a vendégművészeknek tényleg nincs mitől félniük, ha Győrbe érkeznek.

Ha kíváncsi arra, milyen muzsikákkal kápráztatta el a győrieket Czene Rudolf, akkor nézze meg a Győr+ televízió szerdai kulturális magazinját, melyből az is kiderül, hogy Ligeti András hogyan vélekedik a filharmonikusokról!

 

Csapucha Adrienn

fotó: facebook