Győrből ugrott a Hacktionbe

Győr+
2014.02.03. 10:11

Nagy Richárd álmodott, átszaltózta magát az akadályokon és elment szerencsét próbálni. Út közben találkozott Draculával és Herculessel is, mázlija volt, a velük való harcból is megerősödve került ki. De nem mese ez, sokkal inkább mondhatjuk azt:ilyen, ha egy fiatal céltudatos...

Majdnem két éve, hogy lapunkban bemutattuk azokat a fiúkat, akik Győr különböző pontjain ugrálnak, szaltóznak, falon futnak. Megoszlik azok véleménye, akik őket látják, hiszen az elképesztő mutatványok nem veszélytelenek, a szemlélődők akár a felelőtlen jelzőt is ráaggathatják a parkourozó fiatalokra. Egy olyan extrém utcai sport ez, ahol a futó az útjába kerülő akadályokat ugrások és akrobatikus mozdulatok segítségével küzdi le.

 

 

A csapat vezetője, a 22 éves Nagy Richárd már egy évtizede űzi a parkourt, előtte 13 évig szertornázott, egy térdsérülés miatt hagyta abba. A mozgás fontos része lett az életének, nem is volt kérdés, a rengeteg gyakorlást kamatoztatni szeretné: egyszer kaszkadőr akar lenni! Ezért több módon képezte magát, tanult kung-fuzni, kick-bokszolni és a trükklovaglást is próbálta minél jobban elsajátítani. A világszerte ismert Piroch Gábor kaszkadőrszakértő edzéseire járt, akit a „Szabadság, szerelem” című film kaszkadőrszakértőjeként Oscar-díjra jelöltek, de szerepelt számos filmben a Terminátortól a Titanicig.

 

 

2013 elején pedig, fogalmazása szerint, elment szerencsét próbálni a fővárosba. Azóta, egy év leforgása alatt nyolc filmben mutathatta meg tudását. „Egy másik csapat hirdetett adatbázis-frissítést, jelentkeztem, szerencsém volt: meglátott egy koordinátor és bemutatott az NBC csatorna által Magyarországon forgatott Dracula sorozat rendezőjének, kellett egy srác, aki tud szaltózni, a falon futni” – meséli Ricsi. Ezután sorra kapta a kisebb-nagyobb lehetőségeket, szerepelt például a Strike Back című akciósorozatban, több reklámfilmben, dublőrködött az Életművész és a Hacktion elnevezésű magyar sorozatokban. A legjelentősebb munkát pedig a hazánkban forgatott Hercules: a trák háború című mozifilmben kapta, ebben 90 napot dolgozott kiemelt szerepekben. A filmben a görög félistent Dwayne Johnson alakítja és Páty mellett, egy külön erre a célra kialakított díszletfaluban, illetve a rákospalotai filmstúdióban forgatták mintegy 500 magyar statisztával. A kaszkadőrök körülbelül nyolcvanan voltak, Ricsit egészen a forgatás végéig foglalkoztatták. „Jól jött a parkouros tapasztalatom, mindig elő tudtak venni, ha ugrani kellett” – mondja és hozzáteszi, a filmesek gondosan ügyelnek a háttérjelenetekre is, de ez azzal jár, hogy nem mindig vehetnek fel védőfelszerelést. Persze különböző technikákkal óvják az embereket, például gumireszeléket szórnak a földre, vagy szivacsot ásnak el, de léteznek „betonszínűek is”.

 

 

Van, hogy kötéllel megrántják a kaszkadőrt, amit aztán utómunkával eltüntetnek. „Olykor elkerülhetetlenek a horzsolások, de nem is baj, mert így megtanulja az ember, hogy milyen jó, ha felveheti a védőfelszerelést” – meséli, és hangsúlyozza, maximálisan ügyelnek a biztonságra, és különböző esési technikákkal próbálják kivédeni, hogy egy-egy esés fájdalmas legyen. Azt mondja, ha nem érezné magát felkészültnek egy feladatra, nem csinálná meg, ám sokan felelőtlenül vállalkoznak extrém mutatványokra. „Magyarországon körülbelül százan vagyunk, akik kaszkadőrök szeretnénk lenni, többen már annak is vallhatják magukat, de csak nagyon kevesen tudnak ebből megélni. Ha nincs munka, nincs pénz. Aki nem sokrétű, nem tud annyit dolgozni”.

 

A tél például holtidő, bár egyre több filmet forgatnak hazánkban, mivel számos felszerelt stúdió épült és kiváló magyar szakemberek vannak minden területen. Mint már említettük, a kaszkadőrök munkájára koordinátorok ügyelnek, ők megkapják a forgatókönyvet, tudják, adott esetben milyen biztonsági intézkedések szükségesek, s ők választják ki az embereket is. Tapasztalt kaszkadőrök segítsége is fontos, a győri fiatalnak Szántó György segített rengeteget.

 

 

Ricsi vallja, mindegy, milyen célja van az embernek, a legfontosabb az, hogy minél többet próbáljon tenni érte, így napról napra közelebb kerülhet hozzá. Ha pedig nem sikerül, akkor is azt mondhatja, nem tétlenkedett. Ő most intenzíven angolt tanul és képezi magát a profi kaszkadőröknél, hogy a jövőben külföldi forgatásokon is bizonyíthasson. „De nem mondtam le arról sem, hogy a parkourt oktassam Győrben. Szeretném, ha egyre többen megismernék ezt az extrém sportot, és akkor talán eltűnnének az előítéletek.”

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Vilcsek Alexandra/Koch Norbert