„Boldog győri művész vagyok”

Győr+
2014.02.03. 14:10

Múlt héten, január 22-én tartottuk a magyar kultúra napját, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Himnuszunk kéziratát. Győrben a hagyományokhoz híven idén is gazdára találtak elismerések: átadták a Győr Művészetéért díjakat, illetve „Győr Közművelődéséért díjat”, és a „Győri Városháza Ezüst Emlékérmet”.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója Győr kulturális életében nyújtott magas színvonalú művészeti tevékenysége elismeréséül részesült a Győr Művészetéért díjban. Érdemei közt kiemelték, hogy az általa színre vitt művek és eljátszott szerepek sokszínűsége hűen tükrözi, hogy elkötelezettje a modern értelemben vett magyar népszínházi hagyomány őrzésének, mely a színházi élményt a mindennapok szerves részének tekinti, fokozott figyelmet fordítva a gyermekek és az ifjúság színházbaráttá nevelésére. Forgács Péter 2011-től áll a teátrum élén, illetve korábban is irányította az intézményt, igazgatása alatt a színház visszakerült a győriekhez.

 

 

 

A díjátadón a művész elmondta, amikor 1975-ben az édesapja Győrben játszott, még nem gondolta volna, hogy ő valaha a Győri Nemzeti Színház színésze, majd rendezője, azt meg pláne nem, hogy direktora lehet. „Minden igazgatónak az a legfontosabb, hogy a színháza tele legyen, mert ha teltház van, akkor az azt jelenti, hogy a műsorpolitikánk is jó. Nagyon büszke vagyok a társulatomra, a színházban dolgozókra, hiszen az előadásaink teltházasak.Nagyon köszönöm a bizalmat, amit belénk vetnek a nézők és az önkormányzat. Boldog győri művész vagyok” – tette hozzá.

 

Velekei László, a Győri Balett koreográfusa szintén Győr Művészetéért díjat kapott a magyar kultúra napján. Velekei László 1997-ben szerződött a Győri Balett társulatához, szólistaként betáncolta szinte az egész világot, fellépett a táncművészet legismertebb színpadain. Balettművészként számos nagysikerű műben láthattuk. Magas művészi színvonalú szerepformálásával elnyerte a nézők elismerését és szeretetét. 2009-ben táncművészként elköszönt a közönségtől, azóta koreográfusként, művészeti asszisztensként járul hozzá munkájával a társulat sikereihez. Vezetésével alakult meg 2008-ban a Fiatalok a fiatalokért program. Koreográfusként a Tóth Ilona emlékére ’56 című darabbal debütált, melyet 2012-ben a nagy sikerű Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesebalett, majd 2013-ban a zenetudósnak emléket állító Kodály című produkció koreográfiája követett.

 

 

 

„Tizenhetedik éve szolgálom művészetemmel Győrt, s csak reménykedtem benne, hogy művészetemmel ilyen hatást tudok gyakorolni a közönségre. Nagyon fontos ez az elismerés számomra, mert megerősít hitemben, és ambicionál jövőmben, valamint meg tudok állni egy pillanatra, hogy köszönetet mondjak azoknak az embereknek, akik nélkül én ma nem lehetnék itt” – hangsúlyozta a díjátadón.

 

 

Dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese Győr Közművelődéséért díjat vehetett át a Richter Teremben. Dr. Horváth József közel 38 éve könyvtáros, eddigi teljes pályafutása a győri könyvtárhoz kötődik, ahol állománykezelőként kezdett, majd járási instruktorként, szaktájékoztatóként, tudományos kutatóként tevékenykedett. Tíz éven keresztül a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója volt, a városi és a megyei könyvtár egyesülését követően lett a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese, illetve megyei vezető szakfelügyelő. Kiemelkedően művelt, tájékozott és képzett szakember, tiszteletet parancsoló rendszeretettel és munkabírással rendelkezik. Elhivatott kutató, a város és megye értelmiségi köreiben közszeretetnek és tiszteletnek örvend.

 

 

 

„Forgács Péterhez hasonlóan én sem gondoltam volna 1972-ben, elsős gimnazistaként, mikor Győrbe kerültem, hogy itt fogok végleg maradni, azt pedig hogy a gimnáziumtól csak egy saroknyira kerülök, a megyei könyvtárba, azt végképp nem hittem” – mondta el, s hozzátette, nagy megtiszteltetés számára, hogy éppen a magyar kultúra napján veheti át a rangos kitüntetést, mely azt jelzi, a könyvtár munkájának súlya van a város kulturális életében.

 

 

Wiedra Berzsenyi Monika „A Győri Városháza Ezüst Emlékérmét” vehette át a magyar kultúra napján a győri állandó babakiállítás-gyűjtemény önzetlen és nagylelkű adományozása és gazdagításának köszönetéül. Wiedra Berzsenyi Monika elmesélte, egy véletlen folytán kezdett el „babázni”, ugyanis a lánya kapott egy babafejet, melyhez egy testet kellett készítenie. A kezdeti próbálkozásoktól aztán a mesteri szintig jutott. A 88 éves hölgy 1956 óta él Münchenben, de második otthonának Győrt választotta, tizennyolc éve jár városunkba babakiállításokra, s itt szeretné hátralévő idejét tölteni.

 

 

1999-ben ajándékozta a hetvenhárom babából és kellékekből álló gyűjteményét Győrnek, mely a Zichy-palotában állandó kiállítás lett. A kollekció nem csak vizuális, de kultúrtörténeti élmény is. Életképeivel megidézi a múlt század polgári hangulatát, s megelevenedik a divat a régmúlt időktől napjainkig. „Nagyon boldog vagyok, hogy a hazámnak tehettem valamit és igyekszem még bővíteni a sorozatot, most olyan babákon dolgozom, melyek 1001-től 1944-ig formázzák politikai nagyjainkat” – árulta el a közönségnek a Richter Teremben.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor