Győr+
2014.02.06. 11:26

Energetikai fejlesztés a Győr-Szol Zrt.-nél

Négy ütemben végzett energetikai megtakarítást eredményező és technológiai korszerűsítést jelentő beruházásokat 2009. és 2013. között a Győr-Szol Zrt.

A beruházás tárgyát képező, több száz lakást ellátó nagy tömb-hőközpontok (szolgáltatói hőközpontok) és az ellátott épületek közötti szekunder hálózat műszaki állapota szükségessé tette a hálózat felújítását.

Győr-Szol Zrt. úgy döntött, hogy nem a harminc évvel ezelőtti technológiát rekonstruálja, hanem az épületek hőfogadóit közvetlenül a primer rendszerre csatlakozó, csak az adott épületet ellátó felhasználói hőközpontokká alakítja át. A szolgáltatói hőközpontokat megszüntették, a hőközpont és az egyes épületek közötti szekunder fűtési és melegvíz távhővezetékeket korszerű, előreszigetelt, közvetlen földbe fektethető primer távhővezetékekkel váltották ki, a hőfogadók helyett pedig felhasználói hőközpontokat alakítottak ki, melynek szabályozása az adott épület igényéhez alkalmazkodik, biztosítva a távhőenergia hatékonyabb felhasználását.

A beruházás részeként 8 szolgáltatói hőközpont szétválasztása és 33 felhasználói hőközpont kiépítése történt meg. A fejlesztésnek köszönhetően a hőveszteség, valamint a hőközpontok üzemeltetéséhez felhasznált villamos energia is csökkent. Így az átalakítások közvetlenül is hozzájárultak ahhoz, hogy a Győr-Szol Zrt. a korábbinál kevesebb földgázvásárlással, valamint kevesebb villamosenergia felhasználással az elvárt színvonalon tudja biztosítani a távfűtést Győrben.

A projekt eredményeként a primer energiahordozó megtakarítással összefüggésben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A Győr-Szol Zrt. a fejlesztések megvalósítására a Környezet és Energia Operatív Programból a KEOP-5.4.0/12-2013-0028 projekt keretében több mint 128 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, mely a beruházás költségeinek a felét fedezi. A fennmaradó részt a szolgáltató önerőből finanszírozta.