Nyolc hársfa és emlékoszlop

Győr+
2014.02.07. 10:55

Révfalu még önálló községként emelt emlékoszlopot Sisi királynénak. Ez az oszlop kerül majd az épülő park központi helyére…

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője kezdeményezésére alakít ki a város egy új emlékparkot az Ady Endre utca és a Dózsa Rakpart közti területen, így Révfalu Belváros felőli kapuja is megújul.

 

A Sisi ellen elkövetett merényletet követő évben, 1899-ben állított emlékoszlopot az akkor még önálló községként számon tartott Révfalu lakossága, ami ma az Ady Endre utcai plébánia melletti telken belül látható. Később, amikor Révfalu már Győrhöz tartozott, a jelenlegi Ady Endre utca is Erzsébet királyné nevét viselte. Az emlékoszlop jelentőségére révfalui polgárok hívták fel az alpolgármester figyelmét, aki ezért felújíttatja a műemléket, amit a májusra elkészülő pihenőpark központi helyére állítanak. A műemlékről és a közpark kialakításáról bővebben a Győr+ hetilap február 14-i számában olvashatnak.

 

Az emlékoszlop mellett nyolc hársfát is ültettek. A műemlék felirata: „Erzsébet királyné emlék-fái 1898. szept 10. Emeltette Révfalu község közönsége 1899. év április hó 15-én.”

 

„RÉFALU: Magyar falu Győr Vármegyében, földes Ura a’ Győri Püspök, lakosai leginkább katolikusok, fekszik Győrhöz igen közel, ’s mintegy külső Városa, a’ Város mellett elfolyó Duna vizének partyán; határja kitsiny, kertyei hasznosak, de a’ vízáradások járják; ellenben mindenféle vagyonnyaikat könnyen eladhatják.”

(Vályi András: Magyar Országnak leírása)

 

 

Papp Zsolt


Fotó: O. Jakócs Péter