Humorban él a magyar!

Győr+
2014.02.13. 13:54

A Győri Polgári Szalonban Szőcs Artur színművész és Karinthy Márton, Kossuth-díjas rendező vendégeskedett.

Győr kulturális életében fontos szerepet játszik az a rendezvénysorozat, melyet évekkel ezelőtt indított el Szigethy Gábor író-rendező. Az irodalom, a színház, és a gasztronómiai mindig is támasztó pillérei voltak a találkozóknak, csakúgy, ahogy a neves vendégművészek is. Az utóbbi, februári esten nem kisebb művészek látogattak a Zichy-palotába, mint a Vígszínház fiatal tehetsége Szőcs Artur, valamint Karinthy Frigyes unokája, a Kossuth-díjas színházrendező Karinthy Márton.

 

„A három Karinthy” című estnek az ötlete valószínűleg az én hetven évemből fakad. Marcit régóta ismerem, az édesapjával is jó kapcsolatot ápoltam, Karinthy Frigyest pedig hallatlanul színes egyéniségnek tartom” – árulta el portálunknak a házigazda, aki a három generáció zsenialitását is méltatta. „A két világháborúban többen, így Kosztolányi és Babits is azt mondta, hogy Karinthy Frigyes volt az igazi zseni. Az, hogy három művész nemzedék épül egymásra egy családon belül, ez nagy áldás, de valahol nagy teher is. Ha belegondolunk: Karinthy Ferenc küszködött Karinthy Frigyes szellemével, Marci küszködik az apja és a nagyapja szellemével. Ráadásul megtestesítenek egy kávéházi, egy irodalmi és egy színházi múltat, újabban pedig már egy kávéházi, egy irodalmi valamint egy színházi jelent. Izgalmas a három generáció, a három különböző műfajú művész és az is, hogy Marcival arról beszélgethetek, hogy ő maga, hogyan éli meg mindezt” – tette hozzá Szigethy Gábor.

 

Természetesen a Győr Plusz Karinthy Mártont is megkérdezte, aki szívesen mesélt a magyar kultúra hollétéről, sőt azt is elárulta, hogy irigykedve szemléli a győri színház karrierjét. „A magyar kulturális élet mindig is első osztályú volt és szerintem ez az ő unikuma, hungarikuma, hogy bár viszonylag kicsi ország, nyelvében és kultúrájában mindig nagyon kiemelkedő volt. A mi feladatunk viszont az, hogy mindezt megőrizzük. Budapesti színházat vezetek, így Győrbe viszonylag keveset járok, de információim vannak arról, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen egy izgalmas, színvonalas és mozgalmas, sokrétű színházi élet zajlik. Mindig irigykedve nézek egy ilyen típusú nagyszínház felé, ráadásul az igazgató, Forgács Péter is a barátom, korábban nálam is játszott az „Adáshiba” című darabban” – mesélte szeretettel a Kossuth-díjas rendező.

Karinthy Márton úgy véli, a humor és a költészet kiemelkedő a hazai kulturális élet területén. „Úgy gondolom, hogy a magyar költészet világszínvonalú. Sajnos fordíthatatlan, éppen ezért nehéz más nemzetekkel megismertetni, de most már nagyon sok lehetőségünk van, hogy tolmácsoljuk másoknak, ebben segít az internet is. A másik a magyar humor. Pótolhatatlan! Én magam is ebben utazom, a Karinthy családban a humor mindig is meghatározó volt. Ez is hozzátartozhat a hungarikumokhoz, hiszen azon túl, hogy a magyar egy nagyon búslakodó nép, a humorral mindig, mindent túlélt…- zárta beszélgetésünket Karinthy Frigyes unokája.

A Győri Polgári Szalon a 2014-es esztendőben „A három Karinthy” esthez hasonló szórakoztató kikapcsolódást kínál, márciusban például Mécs Károly, májusban pedig Trokán Péter látogat városunkba.

 

Csapucha Adrienn