Járai Máté: „sokat köszönhetek Billy-nek!”

Győr+
2014.02.13. 15:02

A győri teátrum művészét a legjobb színésznek választották a budapesti Humorfesztiválon.

Martin McDonagh: A kripli című színműve nem kimondottan humoros darab. Sőt! Az viszont biztos, hogy hatása van, pláne akkor, ha a főbb karaktert, vagyis Billy Claven-t egy olyan ízig-vérig profi művész játssza, mint Járai Máté. Félreértés ne essék, ezt nem a győri színház iránt érzett elfogultságom mondatja velem, egész egyszerűen ezek a tények. Tézisemet pedig alátámasztja az, hogy a 36 éves színész a napokban a II. Thália Humorfesztiválon éppen ebben a karakterben nyújtott alakításért vehette át a legjobb színésznek járó díjat.

„Nagyon féltem attól, hogy „A kripli” című előadásunk, hogyan fogja megállni a helyét egy humorfesztiválon, de azt kell, hogy mondjam, hogy a budapesti közönség is bebizonyította, hogy igenis helye van ott ennek a darabnak. Hatalmas ünnep volt ez a társulatunknak, hiszen álló vastapsot kaptunk a végén. Szívből kívánom az összes hazai csapatnak, hogy egyszer ezt mindenki átélhesse” – újságolta meghatottan a most készülő Csoportterápia főpróbájának szünetében Járai Máté.

 

 

A művész saját bevallása szerint ez a díj egy tökéletesen működő csapat elismerése. „Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni azt, hogy bár én vittem haza azt a szobrot ami a díjjal járt, de ez akkor is a társulat érdeme, és most itt nem csak a rendezőre, Balikó Tamásra utalok, hanem minden kollégámra aki ebben az előadásban játszik, és azokra is, akik hozzájárultak a mű születéséhez, és tesznek is a sikeréért nap mint nap. Soha nem tudtam volna ilyen alakítást nyújtani Billy-ként, ha nem ezek a fantasztikus emberek állnak mellettem és mögöttem. A Győri Nemzeti Színház beírta magát a Thália nyertes társulatainak és darabjainak sorába, úgyhogy ez nagy elismerés nekem és a teátrumnak is” – tette hozzá Máté.

 

 

A színész persze számos díjat besöpört már, ez mégis más mint a többi, ahogy maga Billy Claven karaktere sem hasonlítható a többi szerephez. „Nem tudom, hogy szerep volt-e valaha ennyire fontos az életemben, mint Billy-é. Előadások alatt, közben és mikor játszom, akkor is nagyon fontos nekem ez a fiú. Nyílván belőlem van, de mégis úgy érzem, hogy nagyon sokat köszönhetek neki. Bármikor, amikor ezeket a díjakat visszanézem, vagy takarításkor megtörlöm őket a portól, akkor mindig eszembe jut az, hogy melyiket miért kaptam. Az, hogy Billy Claven kapott valamit, ez számomra külön öröm, hiszen így tudom, hogy másoknak is jelentett valamit!” – tette hozzá a győri színház egyik legtehetségesebb művésze.

Ezúton is gratulálunk!

Járai Mátéval a Győr+ TV nézői is találkozhatnak, hiszen a Csoportterápia kapcsán is kérdeztük. Február 19-én szerdán a KultÓrában, a többi szereplővel együtt mesél az új, mjuzikelkámediről.

Csapucha Adrienn

fotók: Kállai-Tóth Anett