Kontrasztokban is jeles Berkes Kálmán

Győr+
2014.02.18. 11:15

A művészeti vezető szemüvegén keresztül tekintettünk vissza az elmúlt időszakra és a közelgő koncertekre. A társulat tényleg sportot űz a zenéből!

Minden sallangot félretéve büszkék lehetnek a győriek zenekarukra. Évadtól függetlenül garantált a szórakozás, ami egyrészt a profi zenészeknek, másrészt a világhírű vendégművészeknek, harmadrészt pedig a kiváló vezetőségnek köszönhető. Bár még csak február van, az már biztos, hogy az idei évadot is sikerként könyvelhetik majd el a filharmonikusok, elég, ha csak az elmúlt hetek történéseit vesszük górcső alá. Ebben a Győr Plusz segítségére lesz Berkes Kálmán, aki portálunknak értékelte az utóbbi időszak történéseit, valamint a zenekar előtt álló, közelgő koncerteket.

 

Oroszokra hangolva

 

Az egyik legfontosabb aktualitás kétség kívül az „Oroszok” című koncert volt, mely nagy kihívás elé állította a csapatot, a korábban felkért karmester, Alexander Sladkovsky ugyanis, egyéb más, kötelező elfoglaltsága miatt, idő közben lemondta a koncertet.

„Minden lemondás kínos! Az orosz karmester sajnos lemondta a fellépést, így rengeteget kellett keresgélnünk, mire rátaláltunk Alastair Willis-re, aki az előre tervezett programmal majdnem teljesen azonosat vállalt. Amit cseréltünk, az is az én teljes egyetértésemben történt, ez volt a Csipkerózsika balett szvit, ami egy igazán közönségpárti darab. Bátran mondhatom, hogy Willis személyében egy nagyon szimpatikus, amerikai karmestert találtunk, hihetetlen jó érzés, amikor az ember őszintén gratulálhat egy sikerprodukció kapcsán” – mesélte portálunknak Berkes Kálmán, majd a filharmonikusok művészeti vezetője gyorsan hozzátette, hogy éppen hazaérkezése napján csöppent bele az egyik főpróbába.

„Japánból érkeztem haza Győrbe és megálltam az ajtóban, mert nem szerettem volna megzavarni a társulat munkáját. Nagyon fáradt voltam, hiszen 12 órát utaztam, de 10 perc után már nevettem, mert annyira izgalmas volt őket látni, hatalmas lelkesedéssel készültek, a karmester pedig úgy dolgozott, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. És az is örömmel töltött el, hogy a művész is elismerően nyilatkozott az együttesről! Én biztosan vissza fogom hívni a jövőben, a közönségnél is nagy sikere volt, úgyhogy garantálhatom, hogy találkozhatnak még vele a győriek a Richter Terem színpadán! – tett hozzá Berkes Kálmán.

 

 

Kicsiben is nagyok!

 

A nagyszínpados, szuperkoncertek mellett akad feladat bőven, a kamarazene ugyanis hasonló prioritással bír a zenekar életében. „Február 23-án, vasárnap is lesz egy kamarakoncertünk „Kvartettek” címmel, ami annyit tesz, hogy két négyes csapat áll fel, egy vonósnégyes, valamint négy harsonából álló együttes. A harsonások, a tavaly, hirtelen elhunyt kiváló barátom, Vukán György utoljára komponált művét adják elő, melyet személyesen zenekarunknak komponált a művész. Vagyis ez egy posztumusz mű, soha nem hangzott még el, a vasárnapi előadás lesz a premierje. Már elkezdődtek a próbák, nagyon jó a darab! – mesélte izgatottan a művészeti vezető, aki természetesen a vonósnégyes repertoárját is vázolta portálunknak. „Schubert: A halál és a lányka című műve csendül majd fel, amit a győriek már ismerhetnek, hiszen a Győri Balettnál már volt egy ilyen előadás. Bízom benne, hogy zenészeink is hasonlóan magas szinten adják majd elő ezt a darabot, ez a világ egyik legcsodálatosabb kamarazenéje” – vélekedett a művész.

Májusban egyébként a sorozat részeként ugyancsak egy zenei csemege várja az érdeklődőket. „A „Kontrasztok” címet viselő produkcióban magam is közreműködöm, Györe Nóra koncertmesterünkkel és Yagi Maki-val, aki egy kiváló japán zongorista. A darab pedig azért érdekes, mert Bartók Béla ezt Benny Goodman-nek, a világhírű jazz klarinétosnak komponálta, egészen pontosan a sztár rendelte meg Bartóktól. Úgy gondolom, hogy ez az egyik legnehezebb darab, igaz, én már 16 éves korom óta játszom, legalább ötszázszor előadtam már, erre sehol nem volt eddig példa. Nagyon nehéz mű, de nyílván egy idő után már nem jelentett terhet, de bevallom, hogy most, hatvanon felül azért már komolyan kell készülnöm a bemutatóra – tette hozzá nevetve Berkes Kálmán.

Érdemes tehát egész évben figyelemmel kísérni a filharmonikusok műsorfüzetét, mely mindig tartogat meglepetést, elég csak ha a következő héten induló farsangi koncertturnéra, vagy a március 8-i „Fantasztikus” estre fókuszálunk, ez utóbbiban Lui Chan is közreműködik majd.

 

Csapucha Adrienn