Az ország hatodik legbiztonságosabb megyéjében élünk-VIDEÓVAL

Győr+
2014.02.19. 09:53

Győr-Moson-Sopron az ország hatodik legbiztonságosabb megyéje – derült ki a rendőr-főkapitányság 2013-as évértékelőjén, melyen Papp Károly országos rendőrfőkapitány is részt vett.

Csizmadia Gábor dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány az évértékelőt követő sajtótájékoztatón elmondta, százezer lakosra számítva a bűncselekmények 3,5 százalékát követik el megyénkben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság statisztikája szerint 31,6 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma 2013-ban az előző évihez képest, a nyomozati eredményesség pedig 7,8 százalékkal emelkedett, 50,2 százalékra.

 

 

 

Csizmadia Gábor jelezte: a bűnelkövetők egyharmada átutazó bűnöző, ellenük különböző módszerekkel védekezik a rendőrség. Hangsúlyozta, tizenegyedik éve, hogy a legsúlyosabb bűncselekmény, az emberölés elkövetőinek felderítésében 100 százalékos eredményt tudnak felmutatni. A rablások száma is csökkent, 78-ról 65-re, a gépkocsilopások száma szintén, 61-ről 51-re, ezzel az eredménnyel a megye az országos harmadik helyen áll. Hogy mennyire jónak számít ez az adat, azt Csizmadia Gábor a 2000. évben történt lopásokkal szemléltette: az ezredfordulón 236 járművet tulajdonítottak el megyénkben.

 

 

 

 

A rendőrség kiemelten kezelte többek mellett a közterületeken elkövetett bűncselekményeket: változtattak a gyakorlaton, a járőrök szolgálati idejük felét gyalogosan teljesítik, aminek hatására jelentősen visszaesett az elkövetések száma. Másik kiemelt prioritású terület a kábítószer-terjesztők elleni fellépés, a megyei rendőrség országosan harmadik a drog-kereskedők elfogásában.

A sajtótájékoztatón kiderült, a balesetek száma 3 százalékkal csökkent, ezzel szemben 37-ről 40 százalékra emelkedett a halálos balesetek száma. Az ittasan balesetet okozók arányát viszont 10 százalékra szorították különböző akciókkal, melyeket a jövőben is folytatnak.

A megye továbbra is fő iránya az illegális migrációnak: tavaly 183 százalékkal több illegális migránst fogtak el, mint 2012-ben, összesen 1795 főt. Az ezzel összefüggésbe hozható bűncselekmények száma, mint az embercsempészet vagy a közokirat-hamisítás is 52 százalékkal emelkedett. A schengeni belső határral rendelkező megyék közül a migránsok elfogásában országosan első a megyénk. Csizmadia Gábor kiemelte, az osztrák és szlovák kollégákkal is hatékonyan működnek együtt, így a határon átlépő üldözések nagy része is elfogással ér véget: a 2009. januári schengeni csatlakozás óta 53 ilyen üldözés volt, ebből 43 végződött elfogással.

A rendőrfőkapitány elmondta, tavaly fontos szervezeti átalakítást hajtottak végre, megkezdte működését a megyei Tevékenységirányítási Központ, ahonnan a megye járőreit irányítják, illetve oda érkezik be az összes hívás.

Csizmadia Gábor beszélt arról is, 2014-ben célként fogalmazták meg a települések közbiztonságának további fokozását, az illegális migráció elleni fellépés még jobb összehangolását és a bűnügyi információcsere javítását, továbbá a közlekedési eredmények megőrzését.

 

 

Kapcsolódó videónkat IDE KATTINTVA nézhetik meg.

 

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor