HELYSZINI Közgyűlés: Pénz, pénz, pénz

Győr+
2014.02.21. 10:07

Az idei költségvetés lesz a mai közgyűlés fő napirendje. Arra fókuszálunk.

A közgyűlés határozatképes. Dr. Kun András (MSZP) napirend előtt azt javasolta: a következő ülésen módosítsák a szervezeti és működési szabályzatot, mert aránytalan és kevés az az idő, melyet a kiemelten fontos témák vitájára fordítanak.

 

A testület leszavazta a határozati javaslatot.

 

Megkezdődik az idei költségvetés vitája. Az idén 36,3 milliárd forintból gazdálkodik a város. Fejlesztésekre 8 milliárdd forintot költenek. Ennek részleteiről bővebben itt olvashatnak.

 

A költségvetés főbb elemeit Fekete Dávid alpolgármester ismertette. Simon Róbert Balázs alpolgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat tiszta lappal indul, hiszen az állam átvállalta a tartozásokat.

 

Dr. Kun András az MSZP vezérszónokaként hosszan kérdez. Hány közmunkást foglalkoztat a város, tudakolja. Az iparűzési adó szerkezetéről is érdeklődik. Mi indikolja a telkekkel, ingatlanokal kapcsolatos jelentős módosításokat, kérdezi többek között.

 

Dr. Neupor Zsolt (DK) szerint az elmúlt 8 év legtrosszabb költségvetést tárgyalják. Szerinte az idei költségvetési többlet egyik forrása az építmányadó-emelés, illetve a vagyonértékelés. Föléljük az előző évek jó gazdálkodásának eredményét, fogalmazott.

 

Borkai Zsolt polgármester úgy reagált: lehet, hogy a képviselő úr rossz anyagot kapott, mert nem arról beszélt, ami a költségvetésben benne van.

 

 

Vörös Gyula megalapozottnak és teljesíthetőnek tartja a költségvetést.

 

Nagy Tamás főosztályvezető válaszol. A közfoglalkoztatottak önkormányzati közfeladattal kapcsolatos tevékenységet végeznek a város intézményeiben, mondta. Az iparűzési adó kiszámításának módját, szerkezetét is részletezte.

Nagy Tamás szerint 15,5 milliárd forint iparűzési adóbevételre számítanak

 

A lakásértékesítési bevetétel kapcsán elmondta: 80 millió forintot valószínűsítenek, mint amennyi tavaly is volt.

 

A válaszokat Fekete Dávid alpolgármester egészíti ki.

 

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) a pénzügyi bizottság egyetértését tolmácsolta, az Ady-városi panelfelújításokat részletezte, az idei adóbevételeket teljesíthetőnek tartotta. Megfelelő győri érdekképviseletre utal a jelentős állami támogatás, fogalmazott.

 

A gazdasági, tulajdonosi bizottság ellenszavazat nélkül fogadta el a költségvetést – mondta Kalmár Ákos (Fidesz-KDNP), smegköszönte a tagok munkáját.

 

 

Az iparűzési adó csökkentése azt mutatja, hogy ez az önkormányzat vállalkozásbarát – hangsúlyozta.

 

Szabó Erik (Fidesz-KDNP) biztosnak és teljesíthetőnek nevezte a költségvetést, melyet a szociális és egészségügyi bizottság és a szakma is támogat.

 

Rózsavölgyi László (Fidesz-KDNP) az oktatási és kulturális bizottság nevében méltatta az idei költségvetést. Negyven millió forinttal többet költ kultúrára a város, mint tavaly tette, közölte a képviseli.

 

Lehet bűvészkedni a számokkal – üzente az ellenzéknek -, de aki nem keresi az igazságot, az nem is fogja megtalálni.

 

Dr. Sík Sándor (Fidesz-KDNP) azt mondta: azt a költségvetést tartoöm a kezembe, mely tartalmazza többek között a győrszentivániak álmát.

 

Ez a költségvetés igazolja, hogy a jövő Győrben épül – hagoztatta.

 

 

Szeles Szabolcs (Fidesz-KDNP) kiegyensűlyozott profi munkának tartotta a költségvetést, mely nagy lehetőséget ad a város számára. A Sziget és Újváros fejlődésére is garanciákat ad, mondta.

 

Az ellenzék mindig kritizálja a költségvetést, de éveken átívelő fejlődés bizonyítja a törekvések igazát, s az ország más részein élők is joggal irigyelnek bennünket, mondta Borsi Róbert (Fidesz).

 

A közbiztonság valamint a fiatalok érdekében megfogalmazott szándékokat, terveket részletezte.

 

Dr. Neupor Zsolt ideje ugyan lejárt, de a polgármester megadta neki a szót egy módosítvány erejéig.

 

Dr. Neupor Zsolt azt javasolta, hogy vegyék ki a költségvetésből a Szabadhegyi találkozások című rendezvényt, mert az kampánycélokat szolgál.

 

Dr. Kun András írásban adja be a módosító inditványát, de – noha ideje elfogyott – szóban is ismertethette.  Kun András azt indítványozta,, hogy a győri egészségügyi intézményrendszerben dolgozók havi 10 ezer forintos béremelést kapjanak.Ha ön befogadja a javaslataimat, akkor én megszavazom a költségvetést, noha súlyos kifogásaim vannak vele szemben, jegyezte meg Dr. Kun András.

 

Átgondolom a javaslatait, de ez nem piac, közölte a polgármester.

 

Megjegyezte: Dr. Kun András a pénzügyi bizottságban is kifejthette véleményét.

 

Borsi Róbert Neupor javaslatára azt felelte: a szabadhegyi találkozásokon tele van a ház, ezért kell támogatni.

 

Takács Tímea (Fidesz-KDNP:) a csanaki városrész fiatalodik, ezért is bővíteni kellett az iskolát. A köültségvetés példaértékűen figyel ezekre a folyamatokra, s támogatja Ménfőcsanak fejlődését.

 

Radnóti Ákos arra utalt, hogy der. Kun András a pénzügyi bizottságban mindig megkapta a szót és a választ.

 

Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) megköszönte a körzetében történt fejlesztéseket, s az idei év költségvetési törekvéseit, átgondoltnak, Győr érdekeit szolgálónak nevezte.

 

Dr. Sík Sándor a szabadhegyi találkozások mellett érvelt, hozzátette, ez nem most kezdődött, s nem kampánycélokat szolgál.

 

Borkai Zsolt azt javasolta dr. Kun Andrásnak: fogadja el, hogy megvizsgálják a javaslatát, ki kell számoln. i a következményeit, s csak utána lehet visszatérni rá.

 

Dr. Kun András ezt nem fogadta el. Borkai Zsolt szavazásra tette fel a kérdést. Hozzátette: a jaslat ebben a formájában kidolgozatlan és pontatlan, ezért ebben a formájában ő nem tudja befogadni.

 

A módosító indítványok közül először a szabadhegyi találkozásokat szavaztatta meg. Csupán egy igen szavazatot kapott.

 

Dr. Kun javaslatát is elutasították, a költségvetést pedig három nem és két tartózkodással elfogadták.

 

Döntöttek  a díszpolgári címeről is. Ezt az idén Csay Renáta többszörös világbajnok kajakozó és Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem professzora kapja.

 

A Pro Urbe-díjakat Váray László Zoltán zenetanár, Czapáry Endre nyugalmazott középiskolai tanár, s Tőke Péter Miklós író  veheti át.