Város- és turizmusfejlesztés 2014-ben

Győr+
2014.02.24. 15:03

Győr 2014. évi fejlesztéseiről, programjairól, terveiről számolt be az önkormányzat a megyei kereskedelmi és iparkamara meghívására.

Győr 2014. évi fejlesztéseiről, programjairól, terveiről számolt be az önkormányzat a megyei kereskedelmi és iparkamara meghívására…

 

 

A megyebeli vállalkozók előtt a február 24-én megrendezett fórumon Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester a város 2014-es városfejlesztési terveiről, infrastrukturális beruházásairól beszélt. Mint mondta, a közgyűlés által a napokban elfogadott költségvetés az állami finanszírozású beruházásokat nem számítva – ilyen a multifunkcionális csarnok, vagy épp a városi uszoda építése – további nyolcmilliárd forintot fordít fejlesztésekre. Ebben olyan beruházások találhatók, mint a Dunakapu tér megújítása, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos infrastrukturális fejlesztések, út- és közműépítések, vagy épp a győrszentiváni vonalút megépítése és a csatornarekonstrukció folytatása is. Az állami és az önkormányzati források mellett folytatódnak az európai uniós támogatással zajló beruházások is, így Újváros rehabilitációja, vagy a Lüktető Belváros program. Az idén valósulhat meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése, és a győrszentiváni óvoda bővítése is. Az alpolgármester kitért az iparűzési adó 2 százalékos mértékének 1,8 százalékra csökkentésére is. Mint mondta, a város számít az intézkedés gazdaságélénkítő hatására, ezért a büdzsé bevételi oldalán az iparűzési adó tervezett bevétele 15,5 milliárd forinttal szerepel.

 

 

 

Domanyik Eszter a Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztály vezetője a Győri kulturális programokról és rendezvényekről, valamint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos fejlesztésekről adott számot. Mint mondta, az említett fejlesztések révén városunkban egyszerre erősödhet a városlátogatás, a sport-, valamint az üzleti és konferenciaturizmus is. Az önkormányzat számos szervezettel vette fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy a győri lehetőségek híre minél messzebbre jusson. A város programkínálata egyébként az idén is egyedülállóan gazdag. A már jól ismert, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények – mint például a Borfesztivál, a Győrkőcfesztivál, vagy a Táncfesztivál – mellett számos meglepetés is várja majd a kikapcsolódni vágyókat. Az osztályvezető kiemelte, a 2013 évi Advent Győrben programsorozat sikeressége felülmúlta a várakozásokat, a szervezők olyan visszajelzéseket is kaptak, hogy a jövőben nem mennek el Bécsig, mert a győri rendezvény is olyan magas színvonalú, hogy érdemes az országhatárokon belül maradni. 2014-ben több nemzetközi sportrendezvénynek is otthont ad Győr, itt rendezik az Ashihara Karate VB-t, és az új multifunkcionális csarnok lesz az egyik helyszíne a női kézilabda EB-nek. Kiemelte, a jövőre vonatkozóan is számos megkeresés érkezett Győrhöz, így az elkövetkező években az európai és világversenyek, valamint edzőtáborok egyik jelentős hazai helyszíne lehet városunk.

 

 

Jakab Petra idegenforgalmi referens Győr kínálatával kapcsolatban hangsúlyozta, az idén is folytatódik az önkormányzat, a szállásadók és más szolgáltatók között az együttműködés, vagyis a turisták 2014-ben is igénybe vehetik azokat a tematikus programcsomagokat, amelyek révén az érdeklődési körüknek megfelelő programok mellett ismerkedhetnek meg Győrrel a hozzánk látogatók. Kiemelte, az önkormányzat célja, hogy az elmúlt években elért, jelentősen megnövekedett látogatói számot Győr megőrizze, ennek érdekében folytatja együttműködését az idegenforgalom terén működő vállalkozásokkal.

 

 

Papp Zsolt

Fotó O. Jakócs Péter