Győr+
2014.02.27. 13:06

A Diákolimpia legeredményesebb iskoláit díjazta a Magyar Diáksport Szövetség

Az elmúlt tanév diákolimpiai versenyeinek legeredményesebb iskoláit díjazta csütörtökön a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

A Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott rendezvényen Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy nincs jobb befektetés, mint a fiatalokkal való törődés, foglakozás.

“A jövő nemzedékének tudása, teljesítménye, edzettsége és egészségi állapota az ország számára a legfontosabb kérdés” – emelte ki a politikus, majd hozzátette, hogy Magyarország egyik aranytartaléka éppen a sportban van. “A mai díjazás egyrészt az alkotó munka elismerése, másfelől biztatást is ad a jövőre a gyerekek felkészítésében részt vett tanároknak.”

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke köszöntőjében megerősítette, a szervezet feladatának tekinti, hogy a köznevelési intézményekben felhívja a figyelmet a sport, a testmozgás és az egészséges életmód fontosságára. Éppen ezért kötött együttműködést a Magyar Diáksport Szövetséggel (MDSZ) arról, hogy biztosítja a diákok sportolásának feltételeit, ezáltal a testmozgás életük szerves részéve válhat.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke megköszönte a testnevelő pedagógusoknak a diákok felkészítésében végzett munkájukat, majd ismertette, hogy a 2012/13-as tanévben a diákolimpiai versenyeken 16 sportágban összesen 270 ezer gyermeket sikerült megmozgatniuk. Kiemelte, a 2012-es törvénymódosításnak köszönhetően a diákolimpia országos tanulmányi versennyé lépett elő és az országos döntőkön dobogós helyezést elért diákok a felsőoktatási felvételinél is plusz pontokat kapnak.

Ezt követően Balogh Gábor és Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottságának alelnöke nyújtott át elismerő okleveleket, plaketteket a legeredményesebben szerepelt iskolák vezetőinek és testnevelő tanárainak.

Az általános iskolák versenyében az egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola végzett az élen megelőzve a kecskeméti Széchenyivárosi Óvoda és Általános Iskolát és a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolát.

A középiskolák között a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium bizonyult a legjobbnak, a második a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, a harmadik helyezett pedig a szolnoki Széchenyi István Gimnázium lett.

Külön értékelték a 200 főnél kevesebb tanulót foglalkoztató, úgynevezett kisiskolákat is. Ebben a kategóriában a balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola lett a legjobb, a második helyet a bői Általános Iskola, a harmadikat pedig a zamárdi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola érdemelte ki. Az első három helyen végzett intézmények képviselői sportszervásárlási utalványokat is átvehettek.

 

(MTI)