Százezrek szavazhatnak külhonból

Győr+
2014.03.01. 07:10

 

A határon túlról eddig mintegy
170 ezren kérték, hogy részt vehessenek
a választásokon. Nem
csak Erdélyből, vagy Délvidékről,
de például Malajziából, vagy
Libanonból is érkezhetnek szavazatok.

A határon túlról eddig mintegy 170 ezren kérték, hogy részt vehessenek a választásokon. Nem csak Erdélyből, vagy Délvidékről, de például Malajziából, vagy Libanonból is érkezhetnek szavazatok.

 

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint február 25-ig 171074 külhoni magyar állampolgár kérte felvételét a névjegyzékbe. A legtöbben Románia területéről, 77794-en regisztráltak, Szerbiából 23960-an, Németországból 1698-an, az Amerikai Egyesült Államokból 826-an, Ausztráliából pedig 446-an. A kettős állampolgárságot tiltó országokból 2397-en éltek eddig a lehetőséggel, a statisztika az ő esetükben nyilvánvalóan konkrét országnevet nem említ. Szinte hihetetlen adat, de eddig összesen mintegy hetven országból regisztráltak magyar állampolgárok. Kevesen gondolnák, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon részt vehetnek például Chiléből, Iránból, Katarból, a Dominikai Köztársaságból, Venezuelából, vagy éppen Nepálból is.

 

2010. augusztus 20-án életbe lépett a kettős állampolgárságról szóló törvény, amely lehetővé tette a határainkon túl élő nemzettestvéreink számára a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzését. A lehetőséggel eddig több mint félmillióan éltek, városunkban pedig 2011 óta 794-en tették le az állampolgársági esküt. 2014-re már most több győri eskütétel áll ütemezés alatt, a következő március14-én lesz a Városházán – mondta el lapunknak Kun Mária Klára, az önkormányzat Igazgatási Osztályának anyakönyvi csoportvezetője, aki maga is több eskütételt vezényelt már le. Az elmúlt években volt olyan nap, amikor a Városháza dísztermében száznál is több határon túli magyar mondta el hűségesküjét, de akadt olyan eset is, amikor bensőséges környezetben, családi körben vették át honosítási okirataikat a kérelmezők.

 

 

Emlékezetes, hogy a tavalyi év végén Malina Hedvig is városunkban, Borkai Zsolt polgármester előtt tette le állampolgársági esküjét, aki egyébként családjával együtt Győrbe is költözött. Az ő esete persze egyedi és kivételes, az általános gyakorlat szerint a kérelmezők nem költöznek Magyarországra, mert továbbra is szülőföldjükön szeretnének boldogulni, vagyis döntésük elsősorban érzelmi alapokon nyugszik. Ezt erősíti meg a romániai Brassó városában Pilvax néven magyar éttermet üzemeltető Gábor Imre is, aki lapunk kérdésére úgy fogalmaz, az elmúlt években nem csak Győrrel, de több győrivel is örökre szóló barátságot kötött, így számára természetes volt, hogy családjával együtt városunkban teszi le az állampolgársági esküt. „Büszke vagyok magyarságomra, így természetes a számomra az is, hogy élek az anyaországtól kapott lehetőséggel és részt veszek az április 6-i választásokon. Épp a napokban gondoltam bele, hogy bár 56 éves vagyok, most mégis első választó leszek” – teszi hozzá félig viccesen. Dr. Lipovits Szilárdot, Győr jegyzőjét arról kérdeztük, mit kell tenniük a külhoni magyaroknak ahhoz, hogy részt vehessenek az országgyűlési választásokon.

 

„A külföldön élő, magyar állampolgársággal rendelkező személyeknek választási regisztrációt kell kezdeményezniük. Az adatlapot a külhoni magyar állampolgárok postán vagy eskütételük alkalmával már megkapták, de aki mégsem rendelkezik regisztrációs kérelemmel, az beszerezheti a Liszt Ferenc utca 20. szám alatti irodánkban. A kérelmet a Nemzeti Választási Irodához kell eljuttatni postai úton, de online is ki lehet tölteni a www.valasztas.hu honlapon, illetve az ügyfélkapun keresztül. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált magyar polgároknak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) küldi meg a szavazási levélcsomagot, illetve személyes átvétel is lehetséges. A szavazási levélcsomagot megfelelően kitöltve úgy kell feladni a postán, hogy az a szavazást megelőző napon éjfélig visszaérkezzen az NVI-hez. Ezenkívül leadható bármelyik külképviseleten a szavazást megelőző 15 napon belül munkanapokon 9–16 óráig, illetve a külképviseleti szavazás ideje alatt, de leadható bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában is a szavazás napján 6–19 óra között – adta meg a választ az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter