Győr+
2014.03.06. 09:55

A finn mezőgazdasági miniszter is Győrben szurkolt

A magyar-finn labdarúgó mérkőzést több finn előjáró, köztük a miniszter, a nagykövet és a kuopioi alpolgármester is megtekintette az ETO stadionban.

Március 5-én finn delegáció látogatott városunkba, amelynek tagja volt többek között Jari Koskinen Finnország mezőgazdasági minisztere, Pasi Tuominen Finnország budapesti nagykövete, Pekka Vähäkangas, Győr testvérvárosának, Kuopionak az alpolgármestere, de városunkban járt Pekka Laasonen, a kuopioi színház igazgatója, Ari Lahti, a KUPS ( a kuopioi futballklub) tulajdonosa, és Aulikki Hulmi a Mezőgazdasági és Erdészeti Minsztérium nemzetközi főosztályának vezetője is.

 

A finn delegáció biztosan kellemes emlékeket őriz majd városunkról, hiszen az Európa –bajnokság azonos selejtezőcsoportjában szereplő válogatottjuk (4. kalap) 2-1-es győzelmet aratott a mieink (2. kalap) ellen.

 

A küldöttség programja csütörtökön is Győrben folytatódik immár szakmai programokkal. A nap folyamán látogatást tesznek az Audi gyárában, a Széchenyi István egyetemen, de a delegáció Borkai Zsolt polgármesterrel és Fekete Dávid alpolgármesterrel is folytat megbeszéléseket.

 

Kuopio Győr finn testvérvárosa:

 

A feljegyzések szerint már 10.000 évvel ezelőtt is éltek emberek Kuopioban. A települést Peter Brahe kormányzó alapította 1653-ban, de városi rangot csak 1755-ben kapott, amikor III. Gusztáv svéd király elrendelte Kuopio város létrehozását. Kuopio már a kezdetek óta rendelkezik oktatási központtal. A gimnáziumot 1778-ban alapították, a főiskolát 1842-ben, az egyetemet pedig 1966-ban. 1946-ban a városnak 30.000 lakosa volt. A század második felét gyors fejlődés jellemezte, a helyi lakosok száma 2000-re 86.000-re emelkedett, és amikor Vehmersalmi települést egyesítették Kuopioval 2005-ben, a népesség száma ezzel 92.000 fölé nőtt.

 

Kuopio egyedülálló természeti szépségekkel rendelkezik, köztük a Kallavesi tó kis szigeteivel, valamint a Puijo domb hatalmas erdőivel. A nyár sötétség nélküli éjszakáival, pezsgő szabadtéri életével a turista szezon csúcspontja. Az igazi télben a sok hó kitűnően alkalmas síelésre, a befagyott tó jege pedig korcsolyázásra. A tánc, zene és a bor a nyár kulcsszavai. A minden év júniusában megrendezett Kuopio Táncfesztiválon az egész világról érkező művészek kortárs tánc, klasszikus balett, néptánc és zenei előadásait tekinthetjük meg. A Kuopioi Borfesztivált június végétől július elejéig tartják egy hatalmas borfaluban, ami egy gyönyörű kikötőben épült. A régió borait, ételeit és zenéjét bemutató rendezvényen Finnország legjobb zenészei adnak koncertet.

 

A kuopioi Zenei Központ ad otthont a Kuopioi Szimfónikus Zenekarnak, akik 2009-ben ünnepelték fennállásuk 100. évfordulóját. Februárban és márciusban a városban kiváló lehetőség nyílik arra, hogy a telet igazán kiélvezzük a városközponttól csak pár száz méterre fekvő befagyott tavon. A Finnországi Jég Maraton nagyban hozzájárult a korcsolyázás népszerűsítéséhez. A Puijo dombon rendezik minden év március elején a Síugró Világkupát, melyen a világ legjobb síugrói közel 150 méteres ugrásokkal kápráztatják el a közönséget.

 

Kuopioban 9 múzeum található; a legjelentősebb ezek közül a Finnországi Ortodox Templom Múzeum, itt található Európa legszebb ikon gyűjteménye. A bájos Öreg Kuopio Múzeum a városközpontban lévő, régi faházakból álló épületkomplexumban kapott helyet. Az épületek belseje különböző családok otthonait és dolgozószobáit mutatja be a 19. századtól az 1930-as évekig.

 

Papp Zsolt