Petőfi csempekép a Petőfi iskolán

Győr+
2014.03.10. 19:48

Petőfi Sándor portréját ábrázoló mozaikképet avattak a Győr-ménfőcsanaki általános iskola homlokzatán. Az intézmény negyven éve viseli forradalmi költőnk nevét.

Győrben már hagyománynak számít, hogy a városhoz valamilyen formában kötődő hírességeket a róla elnevezett utcákban, vagy intézményeken ebben a formában is megörökíti az önkormányzat. A Petőfi portré dr. Somogyi Tivadar alpolgármester támogatásával valósult meg, aki lapunknak elmondta, fontosnak tartja, hogy múltunk nagy személyiségeinek emlékét méltóképpen ápoljuk, és közben a mai fiatalokhoz is közelebb hozzuk őket. Ennek egy jó eszköze a hírességek egy-egy rájuk jellemző mozdulatának, momentumának csempeképen történő megragadása. Kiemelte, a Petőfi iskola a város egyik legjobb iskolája, mert a családias légkör magas színvonalú oktatással párosul.

 

Szilbekné Cseh Györgyi iskolaigazgató hangsúlyozta, az intézmény negyven éve viseli a forradalmi költő nevét, és azóta is töretlenül nagy gondot fordít arra, hogy továbbvigye Petőfi szellemi örökségét, és a diákokat kellő ismerettel vértezze fel, ami történelmünket, irodalmunkat, gyökereinket, a hazaszeretetet illeti. Az igazgatónő köszönetet mondott az önkormányzatnak azért a folyamatos támogatásért, ami lehetővé teszi, hogy Győr-Ménfőcsanak oktatási intézményében színvonalas oktatás és értékteremtő nevelés folyhasson.

 

 

Blazovicsné Varga Marianna tankerület vezető visszaemlékezett a városrész oktatásának múltjára, és a Petőfi iskola kiemelkedő összetartó és nevelő szerepére. Mint mondta, példaértékű az a hagyományőrző munka, amit az intézmény falai között végeznek a pedagógusok.

 

A csempekép Sándor József Péter műve, aki már több történelmi személyiséget is megörökített városunkban. A most átadotthoz hasonló alkotás őrzi Széchenyi István emlékét a Széchenyi téren, Liszt Ferenc portréját a Liszt Ferenc utcában, de készült kerámiakép Apor Vilmos, Földes Gábor, Tihanyi Árpád és Rónay Jácint tiszteletére is. A tavalyi évben Gárdonyi Géza születésének 150-ik évfordulóját ünnepeltük, ebből az alkalomból a Gárdonyi iskola homlokzatán helyezték el a városunkban is élt író arcképét. Érdekesség, hogy Győrben már található Petőfi-portré, korábban Fekete Dávid alpolgármester és az újvárosi részönkormányzat kezdeményezésére, a költő születésének 190-ik évfordulója alkalmából helyezték el a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ homlokzatán az őt ábrázoló csempeképet.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter