Múzeumi felújítás: Teljesen megújulhat az Apátúr ház

Győr+
2014.03.13. 14:16

A Széchenyi téri múzeumépület teljes rekonstrukciója után új, interaktív helytörténeti tárlat is nyílik, a belső udvar lefedésével pedig bővülhetnek a múzeumi funkciók is…

Fekete Dávid alpolgármester március 13-án jelentette be a beruházás tervét, amellyel kapcsolatban elmondta, a kormány törekvése, hogy a 2014-20-as európai uniós költségvetési ciklus során a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) úgy jussanak forrásokhoz az önkormányzatok, hogy azok felhasználására kellően fel tudjanak készülni. Arról már kormányhatározat született, hogy Győr a következő hét évben a TOP-ból 12 milliárd forint támogatáshoz juthat. „Ebből a keretből mintegy 2-2,5 milliárd forintot szeretnénk az Apátúr ház rekonstrukciójára és a modern, huszonegyedik századivá váló múzeumra fordítani. Az Apátúr ház Győr történetének és kultúrájának is kiemelkedő épülete, felújításával és a tárlat modernizálásával a győriek és a turisták is vonzó módon kaphatnak képet Győr történelméről.”

 

 

Hozzátette, a kiállítóterek megújítása mellett újdonság, hogy a mintegy 550 négyzetméteres belső udvart üvegtetővel lefedik, amellyel tovább bővülnek a múzeum lehetőségei, hiszen a tér impozáns helyszíne lehet időszakos kiállításoknak, de az akár kisebb komolyzenei koncerteknek is helyet adhat. A ház felújításának előkészítéseként az épület múltját is teljes egészében feltárják, amihez falvizsgálatokra is szükség van. Erre az időre a múzeumi kincseket elköltöztetik, és azokat az újbóli megnyitás után már egy merőben más formában mutatják be a látogatóknak. Az alpolgármester hangsúlyozta, a beruházás célja, hogy Győr egy modern, minden igényt kielégítő és sok látogatót vonzó múzeummal rendelkezzen, amely a jövőben a város pezsgő kulturális életének egyik új központja lehet.

 

 

Grászli Bernadett múzeumigazgató kérdésünkre kifejtette, az Apátúr ház egy roppant értékes 18-ik századi épület, amelyet ugyan az 1950-es, 60-as években átalakítottak, de erről sajnos részletes dokumentáció nem készült. Legutóbb 1983-ban történt jelentősebb felújítás, azóta több terv is készült az átfogó rekonstrukcióra, de azok végül nem valósultak meg. Most lehetőség nyílik arra, hogy megtörténjen a teljes körű műemlék-helyreállítás. A ház egyik legfőbb értéke a díszteremben látható, Schaller István festőművész által 1756-ban készített festményegyüttes, ám az épület teljes restaurátori vizsgálata során az esetleg még máshol is meglévő falfestéseket is feltárják.

 

 

Az igazgató azt is elmondta, hogy az épületben látható helytörténeti kiállítás 1984-ben nyílt, vagyis idén harminc éves. Ez egyrészt jubileum, másrészt viszont azt is jelenti, hogy kissé elavult, ma már nem vonz annyi látogatót, amennyit az itt található értékek lehetővé tennének. „Éppen ezért szeretnénk modernizálni a kiállítást, és oly módon bemutatni a kiállítási anyagot, hogy az a mai korban is vonzó legyen a látogatók számára. Az új tárlat Városmozaik: Győr az itt lakók szemével címmel nyílik majd meg, amelyben a modern kor technikáját is segítségül hívjuk. Új elemként jelennének meg az egymásra vetített városalaprajzok és térképek, a koroknak megfelelő zenei elemek, a város makettje a beépülést érzékeltető számítógépes programmal, egy multimédiás játék a győri vár visszafoglalásáról. Egyes falakon még 3D hatású képeket is láthatunk majd, így hozva közelebb az adott kort a látogatóhoz.” Az igazgató végezetül azt is elmondta, mivel ez az épület egykor a Pannonhalmi Főapát rezidenciája volt, ennek hangsúlyosabb bemutatására az apátúri lakosztályt is helyreállítják.

 

 

Nyertes pályázat esetén a teljes rekonstrukció 2016. tavaszára készülhet el, persze mindez nagyban függ a talált értékektől, a restaurálási folyamat menetétől. Az Apátúr házban lévő kiállítás március 20-án bezár, és megkezdődik az értékek csomagolása, majd a rekonstrukciót megelőző falvizsgálat. A tárlat legértékesebb darabjait kamaratárlatokon fogják bemutatni, április közepétől például a Magyar Ispitában nyílik a város helytörténetével foglalkozó kiállítás.


Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor