Kiválóak a gazdasági és innovációs mutatóink

Győr+
2014.03.15. 07:49

A megyei kereskedelmi és iparkamara meghívására Borkai Zsolt polgármester tartott előadást a kamara tagjainak. Mikóczi Tamás alelnök köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy év elején a mindenkori győri polgármestert hívják meg, hogy számoljon be a város adott évi terveiről, amire Borkai Zsolt viccesen így reagált: – Nyolcadik éve én vagyok a mindenkori polgármester, úgyhogy idén is én jöttem.

A gazdaság a motorja mindennek és a gazdaság szereplőivel összefogva szép sikereket értünk el – kezdte előadását Borkai Zsolt, aki úgy vélekedett, Győr gazdasági és innovációs mutatói nagyon jók, elégedettségnek azonban nincs helye, a cél nem lehet más, mint fokozni a stabilitást és a hatékonyságot.

 

Borkai Zsolt emlékeztetett rá, hogy a megye GDP-jének hetven százalékát Győr termeli meg, a városban négyszáz külföldi cég leányvállalata telepedett le és szépen lábra kaptak a helyi, magyar tulajdonú vállalkozások is.Európa gazdasági térképén Győr láthatóvá vált – jelentette ki a polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés döntésének értelmében az idéntől tíz százalékkal csökkentették a helyi iparűzési adót, hogy a vállalkozásoknak még versenyképesebb feltételeket kínáljon a város.

 

Sok dilemmát okozott ez, mert másfél milliárd forint adókiesést jelent, bízom azonban abban, hogy ennek ellenére a bevétel nem csökken, mert a döntésnek gazdaságélénkítő hatása lesz – fűzte hozzá Borkai Zsolt.

 

 

 

A munkanélküliségről szólva elmondta, Győr 3,8 százalékos mutatójával magasan az országos átlag felett áll, s ez már nehezen csökkenthető tovább, mert aki nem akar dolgozni, azt nehéz munkára kényszeríteni. A fejlesztésekről azt mondta, ezek három lábon állnak: önkormányzati, állami és uniós forrásokra alapoznak. Győr még sosem kapott ennyi pénzt az állami költségvetéstől, s az uniós pályázatokon is jól szerepelt a város.

 

Felidézte a jelenleg is zajló nagy beruházásokat, a multifunkciós csarnok és az uszoda építését, előbbire 4,9, utóbbira 1,6 milliárd forintot biztosító az állam, s amelyek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, az EYOF helyszínei lesznek 2017-ben.

 

Az idén ezen összegeken felül további nyolcmilliárdot költ a város fejlesztésekre, ez a költségvetésünk több mint húsz százaléka – érzékeltette Borkai Zsolt azt, hogy a fejlődés töretlen Győrben.

A turizmusról elmondta, nőtt a városban a vendégéjszakák száma, s bár a haszon a szállodáknál, éttermeknél csapódik le, a város fontosnak tartja, hogy nívós fesztiválokkal, kulturális rendezvényekkel csábítsa ide a turistákat. A polgármester úgy vélekedett, a multifunkciós csarnok és az uszoda elkészülése után Győr nívós sporteseményekre pályázik, mert nagy lehetőséget lát a város a sportturizmusban, valamint a jövőben a konferenciaturizmusban is.

 

– A gazdaság szereplőivel összefogva, biztos vagyok abban, hogy céljainkat teljesíteni tudjuk és Győr még sikeresebb lesz – zárta előadását Borkai Zsolt polgármester.

 

 

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter