Győri legendák nyomában

Győr+
2014.03.15. 08:24

A győriek jól ismerik a lőcsei fehér asszony, a vaskakas, vagy éppen a vastuskós ház városi legendáját, s most láthatják a mesék igaz forrásának hiteles dokumentumait is. A városi levéltár Győr legendái nyomában című kiállítását Simon Róbert Balázs nyitotta meg. Az alpolgármester többek között azt mondta, a tárlat tévhiteket oszlat el, s bebizonyítja, hogy a történelem, a valóság izgalmasabb a köréje szőtt meséknél.

Az alpolgármester a számtalan városi legenda közül nem véletlenül említette első helyen a lőcsei fehér asszonyét. Jókai Mór romantikus hősnője a kiállításnak otthont adó levéltár, az egykori városháza pincebörtönében raboskodott, s a hóhér 1714-ben, kereken háromszáz évvel ezelőtt ütötte le a fejét. Azt már a levéltár tárlatvezetésre vállalkozó igazgatója mondta el, hogy a piactéren, a mai Széchenyi téren kivégzett szépasszonyt, Korponay Jánosné született Garamszegi Géczy Júliát nem a hazaárulás, hanem a haszonlesés juttatta vérpadra. Bana József szerint ma már azt is bizonyítani tudjuk, hogy Győrben, a káptalandombi vártemetőben helyezték örök nyugalomra.

 

A győri levéltár 1600 óta őrzi a város iratait, köztük azt a végzést, amely tűzre, égetésre valónak ítélte Nagy Lőrincnét. A legendás boszorkányperben Erzsébet asszony bevallotta, hogy röpült, vélhetően nem volt más választása. Egy másik tablón Kossuth Lajos családja látható, a szabadságharc vezére 1841-ben esküdött örök hűséget egy győri lánynak. Meszlényi János és Kisfaludy Erzsébet első gyermeke, Terézia 1809. június 29-én született, öt nappal a franciák ágyúzása után. Ekkorra Meszlényiék már visszaköltöztek a Liszt Ferenc utcai Alsóky- ház pincéjéből saját, Apáca utca 40. alatti otthonukba, így ez utóbbi épületet tekinthetjük Terézia születési helyének.

 

Maradjunk a levéltári kiállítás női főszereplőinél, s emlékezzünk meg Mária főhadnagyról, aki tablójának címe szerint legény volt a talpán. A zágrábi születésű Lebstück Mária korán árvaságra jutott, nagybátyja, a császári főtiszt bécsi előkelő hölgyet kívánt nevelni belőle. Itt érte a forradalom, amihez férfiruhában, Lebstück Károly néven csatlakozott. A császáriak győztek, Mária Győrbe, a nővéréhez menekült, s a Fehérhajó Szálló előtti piacon felesküdött a német légió ágyúira. Beosztása szerint Görgei tábornok püspökvári főhadiszállása előtt strázsált. Amikor Windisch- Grätz seregének közeledtére Görgei kiüríttette Győrt, Mária a szabadságharcosokkal tartott, s számos ütközetben tüntette ki magát.

 

A világosi fegyverletételt követően Máriát az aradi vár börtönébe zárták, ahol kisfia született, s a haditörvényszék ítélete Horvátországba internálta. Ismét Győrbe szökött, ahol mosónőként tengette életét. Hiába kérelmezte, a város nem adott számára illetőségi bizonyítványt és segélyt. Jókai Mór felkereste a szegénysorban élő, betegeskedő nőt. Pénzzel támogatta, tárcákat írt róla. Legendája Huszka Jenő operettje nyomán vált világhírűvé. A lőcsei fehér asszony, Kossuth neje, Mária főhadnagy és a többiek május végéig várják a látogatókat a győri levéltárban.

 

Gaál József

Fotó: Marcali Gábor