Történelmünkről árulkodik az Antal-fa

Győr+
2014.03.15. 10:04

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. és az Audi Hungaria Motor Kft. egy különleges ajándékkal lepte meg a Kertvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolát.

Az adományozók a 167 éves, Szanyból származó „Antal-fa” tőkorongjait készítették el az intézménynek úgy, hogy a korongok történelmünk jelentős eseményeit vonultatják fel évgyűrűiken keresztül. A tölgyet, 8 évvel pusztulása után, egy viharos szél döntötte ki miután gyökerei elkorhadtak.

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság és a négykarikás márka azonban úgy döntött, hogy megfelelő hozzáállással, értékeinket mentve nem hagyják örökre feledésbe merülni a tölgyet, helyette megváltozott formában, új tartalommal töltik meg. „Több üzenete is van annak, hogy elkészítettük a korongokat az iskolának. Egyrészt szeretnénk, ha mindenki átlátna azt, hogy ez a fa összeköti az évtizedeket, évszázadokat, egészen pontosan a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket. Másrészt pedig egyfajta tisztelet a részünkről a múlt történései, Magyarország történelme előtt” – hangsúlyozta Orbán Tibor a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 

 

 

Az iskola és a két társaság együttműködése természetesen nem új keletű. „Az Audinak, mint a régió egyik legnagyobb vállalatának nagyon fontos, hogy az ipari termelés mellett a környezetvédelem, a természetvédelem, a fenntartható fejlődés kapcsolatában mindent megtegyen azért, hogy a káros hatásokat csökkentse” – ezt már Gábor Lőrinc az Audi Hungaria Motor Kft. környezetvédelmi megbízottja hangsúlyozta a Győr Plusznak.

 

A kocsányos tölgy metszetei a szentiváni iskolában egyfajta oktatási szemléltetőeszközként szolgálnak majd, felhívva a fiatalok figyelmét arra, hogy óvják az őket körülvevő környezetüket. „A tőkorongok segítségével prezentálhatjuk azt, hogy milyen nagyszerű a természet, hiszen egy több mint 160 éves fa kis darabja került a birtokunkba. Ugyanakkor a korongok hangsúlyozzák azt is, hogy mi emberek mennyire kicsik vagyunk ebben a nagy egészben, de mégis sokat tehetünk azért, hogy még évezredeken keresztül élhető legyen a Föld! – mondta portálunknak Kotrics Andrea, a Kertvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetője.

A szanyiak büszkék lehetnek arra, hogy a község nevezetessége már Győrszentivánon is gyökeret vetett, egy iskolában, ahol elsőbbséget élvez a környezetvédelem.

 

Csapucha Adrienn