Megújult a Szabó János emlékmű

Győr+
2014.03.18. 12:21

A szabadságharc során 1849-ben Ménfőcsanakon elesett huszár százados emlékhelye az idei ünnepre újult meg…

A hétvégi győri ünnepségsorozat Győr-ménfőcsanaki eseményén adták át a felújított Szabó János emlékművet. 1849 június 28-án a honvéd huszár százados azon a helyen esett el, amelyen az emlékhely áll.

 

 

Szabó Jenő, a városrész egyik önkormányzati képviselője lapunknak kifejtette, régóta tervezte az emlékhely megújítását, mert annak állapota már méltatlan volt ahhoz az eszméhez, amit kifejez.

 

 

„Tavaly a hosszúra nyúlt tél nem tette lehetővé, hogy elkészüljön a rekonstrukció a nemzeti ünnepre, idén azonban az időjárás is megfelelő volt, és képviselőtársammal, Takács Tímeával közösen a forrást is biztosítani tudtuk hozzá. A felújítás során nem csak az emlékoszlop újult meg, de parkosítottuk annak környezetét, padokat helyeztünk ki, és az emlékmű megvilágítást is kapott. Az itt élők nagy megelégedésére szolgál a beruházás, amely még szebbé teszi az amúgy is meghitt városrészi megemlékezéseinket.”

 

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester az ünnepségen kiemelte, Szabó Jenő és Takács Tímea képviselők példaértékűen szolgálják lakókörzetüket, hiszen tevékenységük a közösség erősítését szolgálja. Hozzátette, a kisközösségek léte, működése nagyban hozzájárul magyarságtudatunk, értékeink, hagyományaink továbbvitelében, és ebben is elismerésre méltó a Győr-Ménfőcsanakon élők ténykedése. Kiemelte, az emlékmű felújításával nem csak nagy elődeink előtt tiszteleghetünk, de irányt mutathatunk fiataljainknak, ami a múltunk ismeretét és a hazaszeretetet illeti.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter