Film a színházban, avagy Római Vakáció másként

Győr+
2014.03.21. 14:56

Az Orlai Produkció Győrbe hozta a legendás film színpadi adaptációját.

 

Ki ne emlékezne az 1953-ban bemutatott romantikus filmre, mely nemcsak a bájos történet, hanem a két ikonikus főszereplő, Audrey Hepburn és Gregory Peck miatt is szívünkhöz nőtt? Nos igen, a Római vakáció kétségtelenül örökzöld, talán éppen ezért is döntött úgy az Orlai Produkciós Iroda vezetősége, hogy kicsit más megközelítésben ugyan, de színpadra viszi Anna hercegnő olasz kalandját.

És, hogy miben rejlik a darab mássága? Először is abban, hogy Pelsőczy Réka rendező úgy álmodta meg az előadást, hogy tulajdonképpen egy filmforgatás próbáját láthatják a nézők a színpadon, mindezt úgy, hogy közben az eredeti történet is a közönség elé tárul. A koncepció természetesen csak lendített az egyébként is szerethető sztorin. „Törekedtünk arra, hogy ne veszítsen jellegéből a történet, valójában éppen a film előtt, egyfajta tisztelgés gyanánt készült ebben a formában a produkció. Bár voltak félelmeim, de ezek mind szertefoszlottak amint elkezdtük próbálni a darabot tavaly” – árulta el a győri bemutató előtt Fekete Ernő, aki – ugyancsak a koncepciónak köszönhetően – a többi szereplővel karöltve, egyszerre több karakter bőrébe bújik bele az előadás során.

 

 

Nagy Dániel Viktor például rögtön hét figurát alakít. „Nyílván ez azt hordozza magában, hogy nem kell egy szerepet nagy íven keresztül végig cipelnem a hátamon, hanem három percben tetszeleghetek a közönségnek. Mindegyik szélsőséges alak, és rólam köztudott, hogy nagyon szeretem a jóízű bohóckodást, és itt erre szerencsére van is lehetőségem” – ezt már Nagy Dániel Viktor hangsúlyozta a Győr Plusznak. A színész egyébként végzős hallgatóként került a csapatba. „Mi korábban soha nem beszéltünk Orlai Tiborral, és mikor felhívott nemcsak azt az örömhírt közölte velem, hogy nála fogok dolgozni, hanem azt is elmondta, hogy milyen, számomra is nagyra tartott művészekkel szerepelhetek egy darabban. Pelsőczy Réka, Hernádi Judit, Szikszai Rémusz, csak néhány név a stábból! Ez egy nagy lehetőség volt számomra, ugyanis Orlai teátruma szerintem egy teljesen más vonalat képvisel a színház világában. Ez a minőségi szórakoztatás!” – büszkélkedett a sármos színész.

A bájos Audrey-t kezdetben Tenki Réka alakította, aki most egy másik nagy feladattal kell, hogy szembenézzen, hiszen kismama, így a színpadon Balla Eszter vette át a helyét. „Nagyon élvezem a feladatot, hiszen Réka is annyira tisztán és szépen játszotta, hogy ilyen szempontból nagyon egyszerű volt a betanulás. Mindenkinek az áll jól, amilyen ő maga, így aztán én is arra törekedtem, hogy leginkább a saját természetemből táplálkozzon a karakter. Abban reménykedem, hogy aki a filmet látta, az a darab kapcsán sem fog csalódni!” – nyilatkozta a színésznő.

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tartott előadás a nézők visszajelzése alapján valóban nem okozott csalódást. Ha erről a kedves olvasók is szeretnének bizonyságot nyerni, akkor ne szalasszák el a Győr+ TV szerdai, kulturális magazinját, melyben hosszabb összefoglalót láthatnak a darabról!

 

Csapucha Adrienn