Kevesebb bűn, több bünhődés

Győr+
2014.03.24. 15:22

Összesen 6372 bűncselekmény történt tavaly városunkban, 32,86 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző esztendő azonos időszakában – ez is olvasható abban a beszámolóban, melyet a megyei rendőr-főkapitányság tár a képviselők elé a csütörtök délutáni önkormányzati ülésen.

A város területén 2013-ban 5314 bűncselekményt követtek el -ez 2012-ben 7098 volt – , így 100 ezer lakosra az elmúlt évben 4133 bűncselekmény jutott.

Csökkent a lopások száma, s kevesebb lett a rablás. Tavaly 30, tavalyelőtt 41 rablást követtek el Győrött. Augusztus elején Győr belvárosában, a Gutenberg téren kés használatával végrehajtott rablás elkövetőit két héten belül elfogta a rendőrség. Az elkövető azonosítása a közterületi kamerák és a Bahnhof szórakozóhely biztonsági kameráinak a felvételei segítségével történt meg.

Nőtt a garázdaságok száma, ezek többnyire győri közterületeken, vendéglátóhelyeken, pályaudvarokon fordultak elő. Kevesebb szándékos testi sértés ügyében kellett eljárniuk a bűnüldöző szerveknek. E két bűncselekmény elkövetőinek a döntő többsége rendőrkézre kerül.

A lakásbetörések számában minimális emelkedés mutatkozott a tavalyi évben. A legtöbb ilyen bűncselekmény Sziget-Újváros, Révfalu és Ménfőcsanak területén történt. A személygépkocsi-lopások száma csökkent.

A beszámoló kitér a határrendészeti tevékenységre is. A tavaly augusztusban Vámosszabadi területén megnyílt Nyílt Idegenrendészeti Befogadó állomásról szólva megemlíti: az intézmény működésével kapcsolatban voltak lakossági félelmek, ám ezekről bebizonyosodott, hogy alaptalanok. A tábor lakói közül a közbiztonságot befolyásoló bűncselekményt senki nem követett el.

 

gyorplusz.hu

Illusztráció: Marcali Gábor