Japán dirigens győri sikere

Győr+
2014.04.02. 13:25

Kobayashi Ken-Ichiro ismét városunkban koncertezett. A Győri Filharmonikus Zenekar teljesítményét a bécsi filharmonikusokéhoz hasonlította.

Évek óta visszajáró vendégnek számít Győrben Kobayashi Ken-Ichiro, aki szakmai karrierjének első mérföldköveit is Magyarországnak köszönheti. 1974-ben ugyanis ő volt az, aki megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét, nem kevésbé tehetséges büszkeségünk, Medveczky Ádám előtt. A japán dirigens akkor egy csapásra az ország kedvence lett, saját fejlődése céljából pedig segédkarmesterként a Magyar Állami Hangversenyzenekarnál maradt, Ferencsik János mellett. Karrierje azóta is megállíthatatlan, koncertezett szerte Európában, neves zenekarokat irányított Németországban, Ausztriában, Nagy Britanniában, Hollandiában is. És akkor még nem említettük a nemzetközi vérkeringésbe évek óta profi teljesítményt nyújtó Győri Filharmonikus Zenekart, kikhez 2014 márciusában is ellátogatott a művész.

 

„Kapcsolatunk egészen 1974-ig nyúlik vissza. Akkor a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarában első klarinétosként léptem fel Kobayashi Ken-Ichiro-val, de a későbbiekben Japánban is többször találkoztunk. A karmester aztán 35 évig nem volt Magyarországon, és akkor az én feladatom volt, hogy elcsábítsam Győrbe. Másfél évvel ezelőtt volt itt utoljára, és már akkor is nagyon elégedett volt a zenekarral, most pedig, a vasárnapi, soproni koncertünk után nem kisebb társulathoz, mint a bécsi filharmonikusokhoz hasonlította a teljesítményünket” – mesélte a hétfői koncert előtt Berkes Kálmán, aki a következőképpen fogalmazott Kobayashi Ken-Ichiro személyét illetően: „Nagyon aranyos! Ez a legjobb szó rá. Az igazi japán kedvesség jellemzi, mely nem egy megjátszott tulajdonsága, ez az ő esetében szívből fakad!” – tette hozzá a művészeti vezető.

 

 

Portálunk arra is kíváncsi volt, hogy a dirigens hogyan vélekedik hazánkról és a győri csapatról. „Magyarországról először természetesen az 1974-es karmesterverseny jut eszembe, melyen sikerült nyernem. Akkor teljesen megváltozott a zenei ízlésem. Teljesen új távlatok nyíltak meg előttem, akkor tapasztaltam meg elsőként, hogy micsoda színvonalon, mekkora teljesítménnyel játszanak az európai zenekarok. ’74 után vezényeltem a győri zenekarnál. Akkor is nagyon profi volt a társulat, de az utóbbi időben érzékelhetően ők is magasabbra tették a mércét és elképesztően nőtt a színvonala a csapatnak. Csodálatosan játszanak, büszke vagyok rájuk” – mondta a karmester.

 

„A győri koncert után még a MÁV Szimfonikus Zenekarral is lesz egy fellépésem aztán szinte rögtön utazok haza Japánba. Nehéz az elválás, hiszen a magyar zenekarokra kincsekként tekintek, mindig óriási szeretettel fogadnak, lelkiismeretes munkájukkal pedig megkönnyítik a dolgomat. Így a győri zenekar és köztem is egy olyan lelki kötődés alakult ki, mely tényleg különleges és pótolhatatlan” – zárta beszélgetésünket Kobayashi Ken-Ichiro.

 

Olvasóink ízelítőt kaphatnak a koncertből, ha szerda este a Győr+ TV kulturális magazinjával tartanak!

 

Csapucha Adrienn