Orbán Viktor: Amelyik voks nem erősít, az gyengít

Győr+
2014.04.03. 19:02

A várost Keletről elkerülő utat, s a Mosoni-Duna gát nélküli vízszintemelését ígérte Győrnek Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi téren.A Fidesz elnöke a párt jelöltjeit ajánlotta a helyiek figyelmébe, s kijelentette: nagyon számít a nők szavazataira is.

A Széchenyi tér adott otthont a Fidesz nagygyűlésének. Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében a győriek közös teljesítményét méltatta.

 

– Négy évvel ezelőtt országgyűlési képviselőjelöltként álltam önök előtt és kértem a támogatásukat. Nagyon köszönöm, hogy mind polgármesterként, mind országgyűlési képviselőként bizalmat szavaztak nekem. Sok minden történt azóta. Bízom benne, hogy önök is látják, és érzik, hogy Győr és ez a régió mennyit fejlődött. Nagy dolgok vannak mögöttünk. Városunk Magyarország gazdasági motorja lett, húzva magával a régiót, a környező településeket. Sokszínű kulturális életünk, sportsikereink ma már nemcsak hazánk ipari és gazdasági központjává, hanem turisztikailag is kiemelt településévé tették Győrt. – fogalmazott a város első embere.

 

Hozzátette: A robbanásszerű fejlődés azonban a jelenlegi magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök úr kiemelt támogatása nélkül nem lehetne ilyen látványos. Az elmúlt években több 10 milliárd forint érkezett az állami fenntartású intézményekbe, amelyek az emberek mindennapjait, jó közérzetét nagymértékben meghatározzák.

 

 

Utalt arra: a kórházban 21. századi, modern, a betegek gyógyulását elősegítő fejlesztések történtek. A Széchenyi István Egyetem hazánk legjobban felszerelt, legmodernebb felsőoktatási intézményévé lépett elő szintén annak a több mint 10 milliárd forintnak köszönhetően, amely az intézménybe érkezett. Zajlik Újváros és Sziget rehabilitációja.

 

Borkai Zsolt emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Győrt idősbarát politikája miatt Európa első 10 városa között emlegették. A jövőről szólva pedig elmondta:

 

 

Győr 2017-ben az első hazai rendezésű olimpiai esemény, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája lesz. A kormány kiemelt támogatásának köszönhetően épül az új uszoda, a régóta áhított és várt Multifunkcionális Csarnok, valamint egy modern tenisz és atlétikai központ. Gyönyörű belvárosunk folyamatosan újul meg.

 

Borkai Zsolt után az ugyancsak győri Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára állt a közönség elé. Visszaidézte 2006-ot, a Dunakapu téren megtartott nagygyűlést, s emlékeztetett arra, hogy akkoriban a Fidesz jelöltjeinek szinte esélytelenekként kellett megállniuk a helyüket.

 

 

– Mára megfordult a helyzet, mi számítunk esélyesnek – fogalmazott.

 

A részvételre buzdított, a győriek példaadó összefogásáról, s kiérlelt értékeiről beszélt.

 

– Sorsdöntő pillanatokban találkozunk itt, a Széchenyi téren – kezdte beszédét Simon Róbert Balázs alpolgármester, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje. 1989 március 15-én, a rendszerváltás hajnalán Pozsgay Imre mondott itt beszédet. 2002 április 16-án pedig Orbán Viktor és Helmuth Kohl szólt a jelenlévőkhöz.

 

Simon Róbert Balázs a kétharmados felhatalmazás birtokában az Orbán-kormány által választott utat úgy értékelte: gyors döntéseket hoztak, ezáltal komoly versenyelőnyökre tettek szert.

 

– 2010 előtt mi, magyarok fizettük Európa legmagasabb gázárát, és második legmagasabb áramdíját – hangsúlyozta. – A rezsicsökkentés eddigi intézkedéseinek köszönhetően viszont 20 százalékkal csökkent a gáz, a villany és a távhő ára, sorolta az eredményeket.

 

– Április 6-án az országgyűlési választás tétje az, hogy lesz-e folytatása az önálló magyar útnak, vagy ismét kiszolgáltatottá válunk. – jelentette ki a jelölt.

 

Beszélt Győr, a legdinamikusabban fejlődő város eredményeiről is.

 

Kiemelt hangsúlyt fektetünk a gazdaságfejlesztésre, 2-ről 1,8 százalékra csökkentettük az iparűzési adó mértékét. Az ipari park bővülése folyamatos, az Audi fejlődése pedig Magyarország gazdaságát hosszú távra is meghatározzák – hangoztatta.

 

Simon Róbert Balázs végezetül úgy fogalmazott A saját önbecsülésünkről, valamint gyermekeink és családunk jövőjéről döntünk április 6-án.

 

Kara Ákos, a Fidesz másik képviselőjelöltje, a megyei közgyűlés alelnöke azzal kezdte:

 

– Elég volt abból, hogy mindig mindent a nulláról kell kezdeni. Ráadásul azok sorakoznak fel ellenünk, akik már megbuktak. Ugyanazok az emberek, ugyanannak a politikának a nevében.

 

Eddigi, képviselői munkájának eredményeit taglalva megállapította: 150 vállalt ígéreteiből terveiből az érintett településekkel együttműködve 149 megvalósult. Kiemelt, hogy Győrben és a térségében hatezer új munkahelyet teremtettek, a többit pedig megvédték az erre a célra létrehívott program keretében.

 

A terveket előrevetítve megköszönte a kormánynak, hogy 4,7 milliárd forintot ad az evangélikus épületegyüttes felújítására, megalkotására. Ez nemcsak az evangélikusok, hanem minden győri épülésére, gazdagodására szolgál.

 

– 1300 panellakás felújítását végeztük el, s ez a program szándékaink szerint a jövőben is folytatódik – ígérte Kara Ákos.

 

Az ovációval fogadott miniszterelnök, Orbán Viktor örült annak, hogy most békés körülmények között találkozhat a győriekkel, legutóbb ugyanis a dunai árvíz idején volt a városban.

 

– Az árvíz elhárítása volt a legjobban beszélő védjegye az elmúlt négy esztendőnek – szögezte le.

 

Szólt arról, hogy kialakult egy olyan polgári, nemzeti, keresztény közösség, mely megvédi a hazáját.

 

Orbán Viktor Győrre fókuszálva kijelentette: 2010 óta 58 milliárd forint fejlesztési összeg érkezett, ezen túl átvállalta a kormány a város 8 milliárdos adósságát.

 

– Az életben ilyen jó üzletet nem kötöttek, mint a polgári kormánnyal – fogalmazott.

 

Orbán Viktor azt ígérte: megépítik a várost Keletről elkerülő utat, a Mosoni-Duna vízszintjét pedig gát nélkül emelik.

 

 

A választásra rátérve figyelmeztetett: amelyik voks nem erősít, az gyengít.

 

– Nem hozomra kérjük a bizalmat, mi valamit már letettünk az asztalra – emlékeztetett a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor kitért az Európai Unióra is. Először arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesztől jobbra álló párt ki akar lépni az európai közösségből.

 

– Az uniós tagság nem szerelem, hanem érdek kérdése – hangoztatta. – Magyarországnak az az érdeke, hogy tag maradjon az unióban.

 

Április 6-a tétjéről elmondta: úgy vagyunk, mint az Audi ETO kézilabdás lányai, jó játékkal kidolgoztuk a ziccert. vasárnap azonban ki kell használni a lehetőséget, be kell lőni a gólt. Fontosnak tartotta, hogy a nők aktivizálódjanak, s menjenek el szavazni a Fideszre.

 

Végezetül kérte, hogy szavazzanak a két “szemtelenül fiatal jelöltre”, Simon Róbert Balázsra és Kara Ákosra.

 

gyorplusz.hu

Fotó: O. Jakócs Péter és Marcali Gábor