Átadták Bisinger József kerámiaképét

Győr+
2014.05.19. 11:04

A mecénás által létrehozott első győri óvoda utódintézményének homlokzatán helyezték el a lokálpatrióta Bisinger arcképét.

Bisinger József üvegesmester 1780 május 24-én, 234 éve született. A nagylelkű lokálpatrióta vagyonából egy alapítványt hozott létre, amelyből több nemes célt is támogatott. Ilyen volt például az első győri óvoda megalapítása Bisinger Alapítványi Kisdedóvoda néven. Ennek utódintézménye a mai Bisinger óvoda, ahol a híres mecénás portréját elhelyezték.

 

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő a kép avatásán elmondta, városunkban már évtizedes hagyomány, hogy a Győrhöz köthető neves személyiségeket csempeképen is megörökítjük. Az irántuk érzett tisztelet kifejezése mellett azért is hasznos ez, mert így amikor olvasunk egy-egy híres emberről, rögtön arcot is tudunk társítani hozzá.

 

 

Az alpolgármester megjegyezte, évtizedekkel ezelőtt maga is ebbe az óvodába járt, bár akkor az intézmény még a Bajcsy-Zsilinszky – Teleki utca sarkán állt. Hozzátette, a helyszín változott ugyan, de a nevelés magas minősége azóta sem.

 

 

Pallós Erzsébet óvodavezető köszönetet mondott az alpolgármesternek a támogatásért, amelynek révén megvalósulhatott az alkotás, és Sándor József Péternek, aki elkészítette a portrét. Az óvoda vezetője megemlékezett az intézmény névadójáról, majd a gyerekek vidám műsora zárta az ünnepséget.

 

Papp Zsolt