Jubileum tánclépésben

Győr+
2014.05.29. 15:06

Tizedik alkalommal rendezik meg Győrben a Magyar Táncfesztivált. Új arculattal, új helyszínekkel és még több programmal várják az érdeklődőket.

A jubileumi táncfesztivál június 16-tól 22-ig tart. Kiss János, a Győri Balett igazgatója köszöntőjében elmondta: Minden évben meg kell újulnia a fesztiválnak, de az idén még nagyobb hangsúlyt fektettek erre az igényre. Az új lógó, a jubileumi alkalomra készült, ami a tánc kifejezőerejét, dinamikáját és szépségét jelképezi.

 

 

A számos szakmai rendezvény mellett a fiatalokra is gondoltak. A nyitó napon este kilenctől DJ Metzker Viktória igazi diszkóhangulatot teremt a Széchenyi téren.

 

Fekete Dávid alpolgármester a sajtótájékoztatón kifejtette, nem csak a táncfesztivál ünnepli a jubileumi évét, hanem a Győri Balett is jubilál, hiszen már 35 éve működik Győrben.

 

 

– A tánc a város fontos jelképévé vált. Köszönet jár mindazoknak, akik részt vesznek a produkciókban, a felkészítésben, az előkészületekben- ismerte el a csapatmunkát az alpolgármester.

 

Novák Ferenc („Novák Tata”) koreográfus, rendező fantasztikus dolognak tartja, hogy már tíz évet megélt a táncfesztivál. Véleménye szerint ez a táncünnep lehetőséget ad arra is, hogy a táncosok olyan extrém produkcióval lépjenek a színpadra, melyeken a szakma esetleg fanyalog. A győri fesztivál azért jó, mert programjában minden kísérlet belefér – szögezte le a koreográfus.

 

 

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az idén megújuló fesztiválon a játszóhelyek száma bővül, az események két központi helyen zajlanak: a Győri Nemzeti Színház épületében és a színház előtti téren illetve a Széchenyi téren. A győri társulat mellett – többek között – a Pécsi Balett, a Honvéd Táncszínház, a Budapest Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház, Frenák Pál Társulata, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása is látható, s fellép a Bobanamp;Marko Markovics Orkestar is.

 

A nyitónapon a Szlovák Nemzeti Balett is bemutatkozik, de láthatjuk a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Fodor Zoltán Társulat előadását.

 

Újszerű helyszínek és táncműfajok is megjelennek a fesztiválon: a Hotel Rába Tetőtáncnak ad otthont a Győri Balett közreműködésével egy interaktív produkciónak, a Bandart Productions pedig a II. János Pál térre varázsolja a „Dancing Graffitiket”.

 

Új műfaji elemként lép be a programok sorába Bozsik Yvette bizonyára nagy érdeklődésre számot tartó koreográfiája, a Centrál Színházzal közösen létrehozott Chicago című musical. Az előadás június 21-én tekinthető meg a nagyszínpadon. Fellép benne – mások mellett – Tompos Kátya, Kulka János, Stohl András és Falusi Mariann.

 

A Győri Balett igazgatója örömmel jelentette be, hogy az egyik előadásra már teljesen elfogytak a jegyek,a másikra csak néhány belépő kapható. Ez is jelzi a fesztivál népszerűségét.

 

 

A táncünnepre egyébként New York- ból kulturális menedzserek, s a világ több tájáról táncművészeti szakírók, kritikusok is érkeznek.

 

 

A programok bővebben ITT érhetőek el.

 

 

Kovács Veronika

Fotó: O. Jakócs Péter