Győr+
2014.05.31. 11:06

Már alig két hét, és kezdődik: megérkezett Sao Paulóba a vb-trófea

A két hét múlva kezdődő labdarúgó világbajnokságnak otthont adó Brazíliában egymást érik a tüntetések, sokan ugyanis inkább a szegénység felszámolására költötték volna a világversenyre fordított milliárdokat. Sok stadion még mindig nincs teljesen befejezve, de a szervezők azt ígérik, június 12-ére, a megnyitó napjára mindennel elkészülnek. A foci vb mind a 64 mérkőzését élőben közvetítik a közmédia csatornái.

Megérkezett Sao Paulóba, a labdarúgó vb nyitómérkőzésének városába a világbajnoki trófea, amelyet a világ 90 országában és Brazília nagyvárosaiban milliók láthattak. A brazíliai labdarúgó világbajnokság résztvevői ezért a 36 centiméteres serlegért csatáznak. A tízmillió dollár értékű kupa 18 karátos aranyból készült. A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik, a győztes válogatott egy 50 ezer dollár értékű másolatot tarthat meg. A valódi kupára az összes győztes nevét felvésik. Brazíliába 32 csapatot várnak.

 

Megszólaltak azok a chilei bányászok is, akik négy évvel ezelőtt egy bányaszerencsétlenségben 70 napra a föld alatt rekedtek. Most az üzenik Chile válogatottjának, amelynek Spanyolországgal, Hollandiával és Ausztráliával kell megküzdenie, hogy ne féljenek a halálcsoporttól, mert nekik is sikerült legyőzniük a halált a föld alatt. Egy 12 éves, lábfej nélkül született brazil csodagyerek Hongkongban népszerűsíti a világbajnokságot. Ha nagy leszek a Brazil válogatott tagja szeretnék lenni – mondta a kisfiú, akinek rendkívüli tehetségére a Barcelona focicsapat szakemberei is felfigyeltek és meghívták a klub spanyolországi nyári táborába.

 

A meccsek helyszínéül szolgáló 12 stadionban az utolsó simításokat végzik, és annak ellenére, hogy némelyikben még komoly hiányosságok vannak, a szervezők azt ígérik, nem fognak senkinek sem csalódást okozni. Közben szinte nincs olyan nap, hogy ne érkeznének hírek tüntetésekről, sztrájkokról is Brazíliából. A világbajnokság több ezermilliárd forintnak megfelelő költségeit nagyrészt az állami büdzséből fedezik, miközben brazilok milliói élnek súlyos szegénységben. A tiltakozók szerint a pénzeket inkább munkahelyteremtésre és szociális juttatásokra kellett volna költeni.

 

A június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság mind a 64 mérkőzését élőben közvetíti a közmédia. A csoportmeccsek magyar idő szerint este 6-kor, 9-kor és éjfélkor, az egyenes kieséses szakaszban lejátszott mérkőzések pedig este 6-kor és 10-kor kezdődnek majd.

 

hirado.hu