100 éves az Eötvös iskola épülete

Győr+
2014.06.02. 12:34

A győri Eötvös József Általános Iskola és Szakiskola a Gyepszél u. 2. szám alatt található épületének a 100. évfordulóját, névadója születésének 200. és az épületbe költözésének 10. évfordulóját ünnepelte a napokban.

Fekete Dávid alpolgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, az Eötvös József Általános Iskola és Szakiskola épülete immáron 100 éve emblematikus épülete a városnak, ami beékelődött Győr történelmébe. Az épület a 100 esztendő alatt rengeteg funkciót töltött be. Volt Dolgozók Általános Iskolája ma pedig Győr többcélú, fontos feladatot ellátó oktatási intézménye. „Véleményem szerint azon pedagógusok otthona, akiktől talán a legtöbb odafigyelés és türelem várható el tanítványaik irányába. A felzárkóztatás, az esélyegyenlőség biztosítása állandó kihívást és folyamatos képzést igényel. Az itt dolgozó pedagógusok élen járnak abban, hogy példát mutassanak a gyermekeknek és maguk is igazi példaképpé tudjanak válni számukra.”

 

Jakabné Horváth Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, az önkormányzati pályázati támogatást felhasználva készítették elő az ünnepi programokat, amely során számos egykori diák visszaemlékezéseiből évkönyvet állítottak össze, és kiállítást is szerveztek a különböző relikviákból, fotókból, bizonyítványokból, amelyek mind az iskola múltját elevenítik fel. Az igazgató kiemelte, győriként büszkék lehetünk településünkre, de az ünneplők büszkék lehetnek arra is, hogy ezen belül tagjai lehetnek egy kisebb közösségnek, ami immár 100 éve fennáll, fejlődik, és e köré az iskolaépület köré szerveződik. „Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy családok tagjai nőttek fel e falak között, generációk adták egymásnak az iskolakapu kilincsét.” Végezetül reményét fejezte ki, hogy az intézmény a jövőben is olyan aktív részese lehet a győri oktatási életnek, mint az elmúlt száz esztendőben.

 

Papp Zsolt
Fotó: Facebook