Időoszlop áll majd a Dunakapu téren

Győr+
2014.06.03. 11:13

A szobor Győr jeles eseményeit, nevezetességeit mutatja majd be.

A megújuló Dunakapu tér egyik látványossága lesz az a szoborkompozíció, amelynek témájára az önkormányzat korábban ötletpályázatot írt ki. A pályázatra 45 javaslat érkezett, amelyek közül a bíráló bizottság Kutasi Károly ötletét választotta és javasolta megvalósításra.

 

Az önkormányzat a tavalyi év őszén várta az ötleteket a lakosságtól arra, hogy milyen szimbolikus alkotás díszítse a megújuló Dunakapu teret. A kiírás szerint olyan elképzeléseket vártak, amelyek méltók arra, hogy Győr belvárosában köztéri alkotás formájában megjelenjenek, miközben a városképet meghatározó esztétikai értékkel is bír. A kiírás szerint a köztéri alkotás lehet szobor, emlékmű vagy olyan turisztikai látványosság, amely innovatív módon, akár zenével, vagy fénnyel, akár játékos formában vonja magára a figyelmet.

 

 

Fekete Dávid alpolgármester a helyszínen elmondta, a tér megújítása kapcsán egy új köztéri alkotás megvalósítását is elhatározta a város, aminek témájára ötletpályázatot írtak ki. „Azért választottuk ezt a formát, mert így bárki megírhatta javaslatát, és a lehetőséggel közel félszázan éltek is.” Az értékelések után Kutasi Károly ötletét választották. A nyertes ötlet egy olyan „idő oszlop”, amely a „kijelölt helyen, kis talapzaton emelkedik és stilizált ábrákkal, szimbólumokkal utal Győr és környéke történelmi eseményeire az őskortól, a keltákon, a rómaiakon keresztül 2017-ig, az EYOF megrendezéséig.”

 

Kutasi Károly, a nyertes ötlet benyújtója elmondta, győriként mindig foglalkoztatta a város fejlődése, alakulása, rajztanárként pedig a képzőművészet is közel áll hozzá, és számos győri nevezetességet, utcát, teret megrajzolt már. Úgy látja, az új Dunakapu tér a győri turizmus egyik kiindulópontja lesz, ezért olyan javaslatot tett, amely nem csak esztétikus, de be is mutatja a várost, annak történelmét, nevezetességeit, értékeit a hozzánk látogatóknak. „Ha például az időoszlopon megjelenik a Napoleoni Csata dátuma, akkor rögtön arról is tájékoztat az alkotás, hogy Győrben ehhez az eseményhez milyen nevezetességek fűződnek. Ebben az esetben például a Napoleon-ház, vagy a kismegyeri hadijáték.”

 

 

Az önkormányzat a nyertes ötlet birtokában pályázatott hirdetett a Dunakapu téri szobor művészi megtervezésére és kivitelezésére is. Erre négy művész, köztük Budahelyi Tibor, Pál Zoltán, Sipos Marica és Lebó Ferenc is vállalkozott, akik június közepéig nyújtják be az általuk elképzelt alkotást. A beérkezett munkákat a bíráló bizottság értékeli, amelyben helyet kapott Fekete Dávid, alpolgármester, Révi Zsolt főépítész, Grászli Bernadett, művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője, Prof. Dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese, Dr. habil Tolnay Imre, képzőművész, egyetemi docens, Fűke Péter, a Településfejlesztési Főosztály vezetője és Kádár Mihály, építész, a Dunakapu tér tervezője. A végső döntést a bizottság javaslata alapján a városi közgyűlés hozza meg, várhatóan júniusi ülésén.

A szobor a Duna melletti várfalsétánynál kap majd helyet műemléki környezetben. A mű megvalósításának maximális keretösszege bruttó 21 millió forint lesz. A megvalósításra kiválasztott mű elhelyezésének várható legkorábbi időpontja: 2014. szeptember 1., legkésőbbi időpontja: 2014. október 30.

 

 

Kádár Mihály a tér felújításának jelenlegi állásával kapcsolatban kifejtette, a mélygarázs szerkezetének építése a befejezéséhez érkezik, vagyis hamarosan a felszíni munkák kezdődnek meg, amely persze nem csak a mélygarázst, de az egész Dunakapu teret érinti. Eközben elkészülnek a környező épületek homlokzati felújításai és a 6-os számú ház építése is. A tér burkolásával és látványelemeinek kivitelezésével párhuzamosan az Időoszlop is a helyére kerül, végezetül elkészül a Mosoni-Duna menti korzó is.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor