Véleményezheti a településfejlesztési stratégiát

Győr+
2014.06.06. 14:58

Győr önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a „Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése” című pályázati konstrukcióra sikeres pályázatot nyújtott be 2013-ban, „Győr Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának elkészítése” címmel. A projekt támogatási összege 40 millió forint.

Fekete Dávid alpolgármester elmondta, az ITS a város következő, közel egy évtizedének fejlesztési elképzeléseit tartalmazza, a saját erős beruházások mellett a 2014-20-as időszakra nézve azokat a fejlesztési irányokat is, amihez a város európai uniós forrást szeretne rendelni. „Az önkormányzat célja, hogy az új uniós költségvetési ciklusban is legalább olyan eredményes tudjon lenni az európai források felhasználásában, mint a 2007-13-as időszakban, ezért nagy alapossággal készül a stratégia, amely a tervszerű és tudatos forráslehívást tudja majd biztosítani.

 

A projekt keretében készül el Győr Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciója és Integrált Településfejlesztési Stratégiája is. A közel egy éves folyamat első lépéseként, megalapozó vizsgálat keretében került sor Győr Megyei Jogú Város aktuális társadalmi és gazdasági folyamatainak feltérképezésére, hangsúlyosan azon területek elemzésére, melyek összefüggésben lehetnek a hazai, illetve az európai uniós szinten meghatározott fő fejlesztési célokkal. A megalapozó vizsgálatot az Universitas-Győr Nonprofit Kft. készítette el 2013 végén. A közgyűlés 2014. január 31-én fogadta el a dokumentumot mint a továbbtervezés alapját.

 

A megalapozó vizsgálat közös hátterét képezi mind a hosszútávra szóló településfejlesztési koncepciónak (2014-2030), mind a középtávú, operatív jellegű integrált településfejlesztési stratégiának (2014-2020).

 

A közbeszerzési eljáráson nyertes Aczél Városépítész Bt. a 2008-tól hatályos Győr Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS) megvalósulásának elemző értékelését még 2013 októberében elvégezte. A társaság Győr Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciója (TK) és Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS) társadalmasításra szánt verzióját 2014. április 30-ra készítette el, melyet a Városstratégiai Bizottság 2014. május 20-i ülésén alkalmasnak talált a társadalmasításra.

 

Az ITS és a Koncepció készítését már eddig is széles körű társadalmi véleményezés kísérte. 2013 szeptemberében számos állami, önkormányzati és civil szereplőt vontak be a partnerség folyamatába. A szervek már akkor jelezhették véleményüket, javaslatukat a készülő ITS-sel kapcsolatban, melyeket a tervezők felhasználtak a tervezés során.

 

2014 januárjában került sor az első partnerségi egyeztetésre, ahol a megalapozó vizsgálathoz szólhattak hozzá a résztvevők. Márciusban még további hat tematikus partnerségi egyeztetésre került sor.

 

Az ITS és a Koncepció tervezetét az úgynevezett  társadalmasítás időszakában 2014. július 10-ig bárki véleményezheti, a dokumentumok megtalálhatók a város honlapján a http://innovacio.gyor.hu/cikk/gyor_megyei_jogu_varos_integralt_telepulesfejlesztesi_strategiaja.html oldalon. A véleményeket, észrevételeket az önkormányzat a [email protected] e-mail címre várja. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is megküldi az elkészült koncepciót és stratégiát véleményezésre. A végleges dokumentumokat Győr közgyűlése várhatóan 2014 szeptemberében fogadhatja el.